Tο πρώτο τεχνητό κύτταρο πήρε ζωή στο εργαστήριο, από την επιστημονική ομάδα του Αμερικανού γενετιστή Κρεγκ Βέντερ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία τεχνητών οργανισμών.
Το γονιδίωμα, που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο J. Craig Venter (JCVI), στην ουσία αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός απλού βακτηρίου, το οποίο αρκείται στο μικρότερο γονιδίωμα που έχει βρεθεί μεταξύ των γνωστών οργανισμών.
Δημιουργήθηκε, εν ολίγοις, ολόκληρο το «γενετικό λογισμικό» ενός βακτηρίου, το οποίο έπειτα μεταμοσχεύθηκε σε ένα άλλο βακτήριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας: «Το πρώτο είδος στον πλανήτη που μπορεί να πολλαπλασιάζεται και το οποίο έχει για γονέα έναν... υπολογιστή».
«Πρόκειται για μια ολική μεταμόρφωση της ζωής από ένα είδος σε ένα διαφορετικό, απλά αλλάζοντας το λογισμικό», δηλώνει ο Δρ. Βέντερ, που σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα με μεγαλύτερα γονιδιώματα, στοχεύοντας στον σχεδιασμό μικροοργανισμών που παράγουν καύσιμα και φάρμακα ή απορρυπαίνουν το περιβάλλον.
Ο Βέντερ έγινε πρωτοσέλιδο το 2000, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία, νωρίτερα από ό,τι το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, ενώ αργότερα ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο και έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπόρεσαν να διαβάσουν το προσωπικό τους γονιδίωμα.
Πηγή: zougla.gr