e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ένα δολοφονικό όπλο που λέγεται "πολώνιο"


Τι ακριβώς είναι το χημικό στοιχείο πολώνιο; Γιατί θεωρείται τόσο επικίνδυνο; Με αφορμή τα σενάρια δολοφονίας του Γιάσερ Αραφάτ, ο γερμανός καθηγητής ραδιοχημείας Τόμας Φανγκχένελ απαντά.

Η πρόσφατη έρευνα που ξεκίνησε 8 χρόνια μετά το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη για τη διακρίβωση των αιτίων θανάτου του, στοχοποιεί ένα σπάνιο χημικό στοιχείο, το ραδιενεργό πολώνιο-210.

Οι νέες έρευνες πραγματοποιούνται από το Ελβετικό Εργαστήριο Ραδιολογίας της Λωζάννης πάνω σε προσωπικά αντικείμενα των τελευταίων ημερών του Αραφάτ.

Πίσω από τη νέα τροπή της υπόθεσης, βρίσκεται το Αραβικό Δίκτυο Αλ Τζαζίρα ύστερα από τη δημοσιoποίηση στοιχείων που θέλουν τον Αραφάτ να έχει δολοφονηθεί.

Ο καθηγητής Φανγκχένελ, διευθυντής του Iνστιτούτου Υπερουράνιων Στοιχείων (ITU) της Καρλσρούης, που συνεργάζεται με την Κομισιόν και επιτελεί μεταξύ άλλων και ιατροδικαστικές έρευνες, μιλά στη DW για το πολώνιο και τα ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση «Αραφάτ».

Ένα άκρως επικίνδυνο χημικό στοιχείο

Σύμφωνα με τον Δρ. Φανγκχένελ, το πολώνιο-210 έχει πολύ μικρό χρόνο «ημιζωής», μόλις 138 ημερών. Ωστόσο η ραδιενεργός δράση του είναι τρομερά επικίνδυνη. Σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον δεδομένο είναι ότι αρχίζει να αναπτύσσει τη ραδιενεργό του δράση από τη στιγμή που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η απλή μεταφορά του είναι ασφαλής. Όταν εισέρχεται στον άνθρωπο, οι οργανικές αλλοιώσεις που προκαλεί είναι ακαριαίες και η εξέλιξη τους ραγδαία. Προσβάλει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα, τα νεφρά και το ήπαρ, οδηγώντας έτσι σχετικά γρήγορα στο θάνατο.

Μπορεί να επαληθευτεί η υπόθεση δολοφονίας του Αραφάτ;

Παρά τα σενάρια του Αλ Τζαζίρα, η επιστήμη φαίνεται να έχει μια κάπως διαφορετική άποψη ως προς την ανίχνευση του μυστηριώδους αυτού χημικού στοιχείου. Το γεγονός ότι το πολώνιο-210 δε ζει πολύ, κάνει δύσκολη -αν όχι ακατόρθωτη- την ανίχνευσή του, ειδικά δε μετά από 8 χρόνια.

Ο Δρ. Φανγκχένελ αναφέρει πως η ανίχνευση ραδιενεργών καταλοίπων σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της ουσίας που είχε τότε χορηγηθεί. Αν μιλάμε για μια ποσότητα 100 νανογραμμαρίων, οι πιθανότητες να ανιχνευθεί σήμερα είναι μηδαμινές.

Εξίσου αμφίβολο είναι κατά πόσο και μια εξέταση των οστών του Αραφάτ με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας μπορεί σήμερα να ανιχνεύσει το πολώνιο.

Το Ελβετικό Εργαστήριο Ραδιολογίας της Λωζάννης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε ποσότητα πολωνίου στα ρούχα που φορούσε ο Αραφάτ κατά τις τελευταίες μέρες του. Ωστόσο δεν αρκεί αυτό για την απόδειξη της δολοφονίας του.

Ο Δρ. Φανγκχένελ είπε χαρακτηριστικά στη DW ότι ελάχιστες ποσότητες πολωνίου βρίσκονται και στη φύση, στους γρανίτες ή ενωμένες με πολλές άλλες ουσίες. Επίσης παράγεται στη φύση από το ουράνιο.

Το πολώνιο ανακαλύφθηκε το 1898 από το ζεύγος Κιουρί. Η παραγωγή του από τον άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτροπές.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006. Το τελικό ιατροδικαστικό πόρισμα ήταν δηλητηριασμός με πολώνιο.

Πηγή: Deutsche Welle