e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Κάθειρξη 70 ετών στους εφοριακούς με τις βίλες


Σε κάθειρξη 70 ετών καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από το Ε' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επτά νυν και πρώην εφοριακοί με βίλες και offshore - τέσσερις από τους οποίους είναι διευθυντές εφοριών -, που κρίθηκαν ένοχοι για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά που άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.

Η συνταξιούχος εφοριακός Αλ. Κυριακάκη, η οποία όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τους είχε καταγγείλει, δήλωσε "δικαιωμένη με το αποτέλεσμα της δίκης".

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του "Έθνους", το οποίο και είχε αποκαλύψει την υπόθεση, το δικαστήριο, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης, τους άφησε ελεύθερους, αφού έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Τους επέβαλε ωστόσο τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο του μήνα στο ΑΤ της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Παράλληλα επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 1.000 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διεκδικήσεις εναντίον τους στα πολιτικά δικαστήρια.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από στοιχεία που έδωσε η συνταξιούχος εφοριακός κ. Κυριακάκη, η οποία τους κατήγγειλε γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας.

Η καταγγέλλουσα, που υπέστη επί σειρά ετών πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για τις οποίες έχει απαλλαγεί, είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βάρος της ελεγχόμενης εταιρείας ύψους περίπου 12,5 δισ. δραχμές (36 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τότε, μετά από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακούς, προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.

Το 2001 υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι οι επτά εφοριακοί, για την κακουργηματική πράξη της απιστίας στην υπηρεσία.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο οικονομικός εισαγγελέας  Γρηγόρης Πεπόνης ξεκίνησε έρευνα εναντίον των εφοριακών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποκτήθηκαν νόμιμα, βίλες, ξενοδοχεία και off shore εταιρείες, που φέρονται να ανήκουν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα ή αν όλος αυτός ο πλούτος είναι προϊόν διαφθοράς και χρηματισμού από συγκεκριμένες υποθέσεις, που έλεγξαν οι εμπλεκόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν δύο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο, ο Άρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση, με αποτέλεσμα την καταδίκη τους.

nooz.gr