e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καμπανάκι MSCI για υποβάθμιση του ΧΑΑ σε «αναδυόμενη αγορά»

Η MSCI Group (Morgan Stanley Capital International) πρόσθεσε στη λίστα των προς υποβάθμιση δεικτών, στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών τον δείκτη MSCI Greece, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς περιλαμβάνει μόλις δύο μετοχές (3E και ΟΠΑΠ).

Η περαιτέρω συρρίκνωση του μεγέθους των δυο εταιρειών, ίσως οδηγήσει την MSCI να σταματήσει τον υπολογισμό του MSCI Greece Index.

Η βαρύτητα του ελληνικού δείκτη για τον παγκόσμιο MSCI World Index έχει μειωθεί σε 0,03% (σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου) έναντι 0,16% τον Μάιο του 2010.

Η MSCI μιλά για απαγορεύσεις (μεταβιβάσεις in-kind και συναλλαγές off-exchange) που μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζουν να ισχύουν, μεταξύ του συνόλου των αγορών που κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες, ενώ σημειώνεται ότι και οι πρακτικές του δανεισμού μετοχών και του short-selling είναι προβληματικές, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές και κυρίως στους διαχειριστές «παθητικών» επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

«Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υπάρξει δεκτικές στις επανειλημμένες καταγγελίες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και δεν έχουν καταφέρει να εισαγάγουν ρυθμίσεις και πρακτικές σύμφωνα με τα εξελισσόμενα πρότυπα των ανεπτυγμένων αγορών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η MSCI ενδέχεται να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, προτείνοντας την κατάταξη του δείκτη MSCI Greece σε ειδική κατηγορία, ξεχωριστή από την ήδη υπάρχουσα κατηγοριοποίηση των υπολοίπων δεικτών της MSCI, σε περίπτωση που ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε περιορισμούς πρόσβασης στην ελληνική αγορά.

Ο MSCI αναβάθμισε την Ελλάδα σε ανεπτυγμένη αγορά το 2001. Αν τελικώς το ΧΑ υποβαθμιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που μια ανεπτυγμένη χώρα θα είναι στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. 
 dealnews.gr