e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για τη νέα κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας η οποία πιθανόν να ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι.

Σε ολιγομελές σχήμα με περίπου 16 υπουργεία και το πολύ 20 υφυπουργός κατευθύνεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πήρε το χρίσμα χθες Τετάρτη.

Ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται σε συγχωνεύσεις στον κύκλο των οικονομικών υπουργείων όπως και στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. Τις δικές τους προτάσεις θα κάνουν και οι αρχηγοί των δύο άλλων κομμάτων κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αναλογικά με την δύναμη των κομμάτων τους.

Εξαιτίας του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, πρώτος ορίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος, διοικητής της Εθνικής και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον υπηρεσιακό υπουργό κ. Γεώργιο Ζανιά μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο με την θέση του αναπληρωτή ενώ για θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο Χρήστος Σταικούρας.

Ποια είναι τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι:

Υπουργείο Ανάπτυξης: Θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη.

Υπουργείο Υποδομών: Επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης και εναλλακτικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Πιθανόν να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη αφού η οικογένεια δεν μπορεί να έχει δύο πρόσωπα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Πρόταση του κ. Σαμαρά ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου τον όποιο έβαλε στην δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Υποψήφιος ο Αντώνης Μανιτάκης πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης δεν θέλει να εκπροσωπηθεί το κόμμα του με κοινοβουλευτικά στελέχη.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης: Κώστας Τζαβάρας, ενώ υπάρχει πιθανότητα ενοποίησης του Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Υποψηφιότητα Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υπουργείο Εργασίας: Τάσος Γιαννίτσης ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Υπουργείο Εξωτερικών: Παίζουν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση με ή χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να το κρατήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Φραγκούλης Φράγκος.

Υπουργείο Παιδείας: Θα ενοποιηθεί με το Πολιτισμού είναι φαβορί ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για θέση υφυπουργού το όνομα της Λίνας Μενδώνη.

Υπουργείο Υγείας: Ακούγεται το όνομα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη ο οποίος την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

- Ερωτηματικό είναι αν επανασυστήσει και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που ήταν παλαιότερη υπόσχεση του κ. Σαμαρά.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται ο νυν εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης αν και κυκλοφόρησε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από τη πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου Δημήτρης Σταμάτης ή Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ο επίσης στενός συνεργάτης κ. Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου ο Κώστας Μπούρας.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής. Λόγω του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος και της συμμετοχής στην κυβέρνηση τριών κομμάτων θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί και διασυνδέσεις για να περνούν τα δύσκολα νομοσχέδια. Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Την θέση διεκδικούσε και η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.

Για το οικονομικό επιτελείο ανάλογα με το πώς θα διαρθρωθούν τα υπουργεία ακούγεται και το όνομα του Τάκη Αράπογλου ενώ για θέση υφυπουργού και το όνομα του κ. Νότη Μηταράκη. Θέση οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού θα έχει ο Γιάννης Στουρνάρας, επίσης συνεργάτης του.
dealnews.gr