e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν από την Ελλάδα

Σκέψεις, οι οποίες διίστανται, κάνουν οι πολυεθνικές αναφορικά με συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα.

Οι ασκήσεις επί χάρτου δείχνουν ότι αρκετές είναι εκείνες που επιλέγουν την πόρτα εξόδου από την δοκιμαζόμενη Οικονομία, ωστόσο, δεν είναι λίγες εκείνες που αποφασίζουν, όχι μόνο να παραμείνουν στη χώρα μας αλλά και να ενισχύσουν την παρουσία τους.

Πολλές εξ' αυτών επιλέγουν τη φυγή καθώς η ανάπτυξή τους, κατά κύριο λόγο, πραγματοποιήθηκε μέσω του τραπεζικού δανεισμού ο οποίος αποδείχτηκε ακριβή επιλογή σε περίοδο κρίσης.

Έτσι, οι περισσότερες πολυεθνικές αν και εφόσον δεν υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδότηση από τις μητρικές εταιρείες οι οποίες δεν δείχνουν πολύ πρόθυμες να διαθέσουν αυτή την περίοδο κεφάλαια για την Ελλάδα.

Ωστόσο κάποιες άλλες πολυεθνικές όπως η βελγική Delhaize δεν ακολουθεί την ίδια πολιτική και τούτο είναι ορατό ακόμη και στα ράφια της ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία ενισχύει την παρουσία της.

Η πιο χαρακτηριστική πάντως περίπτωση εταιρείας η οποία δεν παρακολούθησε ποτέ την γενικότερη πολιτική των πολυεθνικών στη χώρα μας αλλά επαύξανε διαρκώς τις επενδύσεις της σε αυτήν είναι εκείνη της Coca-Cola 3E.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη επιχείρηση όταν αρκετές πολυεθνικές εισηγμένες αποφάσισαν για μία σειρά από λόγους να πάψουν να διαπραγματεύονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η 3Ε παρέμεινε παρούσα στη χρηματιστηριακή αγορά.
dealnews.gar