e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πυρετός διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Νέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκινά σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά με σκοπό την συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας το ταχύτερο δυνατόν.

Από τις χθεσινές επαφές του Αντώνη Σαματά, φάνηκαν αχτίδες συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ στο κενό έπεσαν οι συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του Κινημάτος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Κουβέλη, προαναγγέλλοντας πως θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ μετέφερε ένα καλό κλίμα και από τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο.

«Με τον κ. Βενιζέλο μείναμε σύμφωνοι ότι εντός της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής που έχω λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα έχουν και νέες επαφές.

Σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές της ΔΗΜΑΡ και με τη ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Ζητά σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε να ολοκληρωθεί σήμερα η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, με τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι άριστη λύση θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Εξαπέλυσε βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικές» και «προκλητικές πολιτικά και δημοκρατικά» τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι επιλέγουν την εύκολη θέση της αντιπολίτευσης και προσπαθούν όπως είπε, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την αποτυχία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, σημείωσε ότι τα θέματα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα και θα απαντηθούν, όπως είπε, μόλις επιλυθούν τα «μείζονα θέματα» που προέταξε.

Καθοριστική η στάση της ΔΗΜΑΡ

Καταλυτικό ρόλο θα παίξει η Δημοκρατική Αριστερά στο σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι και εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβληματισμός για τη συμμετοχή του Κινήματος σε κυβέρνηση χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει «κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών δεσμεύσεων», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του κόμματός του για άσκηση πολιτικής που θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη και για σταδιακή απαγκίστρωση από όρους του μνημονίου, με την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων.

«Λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν δίνουμε σε κανέναν», ξεκαθάρισε και τόνισε πως η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ θα εξαρτηθεί κυρίως από το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσώπων του νέου σχήματος, υπογράμμισε την ανάγκη της «μεγαλύτερης δυνατής σύμπτωσης και συναίνεσης».

Καταλήγοντας ανέφερε πως αφού κατέθεσε της θέσεις του κόμματός του, αναμένει μέσα στις επόμενες ώρες τις τοποθετήσεις και των άλλων κομμάτων.
dealnews.gr