e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Όχι» ΠΑΣΟΚ στη δικομματική Βουλή

Συμφωνία πολιτικών αρχηγών και να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσουν  κατευθείαν στη δεύτερη φάση των διερευνητικών εντολών, δηλαδή στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τόνισε είναι ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης η οποία να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και να διεξάγει τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

Να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσουν  κατευθείαν στη δεύτερη φάση των διερευνητικών εντολών, δηλαδή στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πρότεινε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στη δήλωση του έπειτα από την ανακοίνωση της  εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, επισήμανε την ανάγκη να έχει η χώρα αύριο κυβέρνηση, η οποία να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και να διεξάγει τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων: της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, το ΠΑΣΟΚ επειδή έχει συναίσθηση της ευθύνης του δεν θα επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει ότι θα παραμείνει αντιπολίτευση, το  ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τουλάχιστον να δεσμευτεί για τη στάση που θα τηρήσει από τη θέση αυτή σε ότι αφορά το  διαπραγματευτικό πλαίσιο με την τρόικα. Διαφορετικά, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει ισχύ, εσωτερική συνοχή και κοινωνική στήριξη, και κινδυνεύει να υπονομευτεί με το καλημέρα. «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς και όλοι να αναλάβουμε μια ευθύνη», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το νόημα είχε, όπως πρόσθεσε, η χρησιμοποίηση του όρου διακυβέρνηση και όχι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε όπως επισήμανε στη δήλωση του ο κ. Βενιζέλος, «ο τόπος δεν μπορεί και δεν θα μείνει ακυβέρνητος.  Έχουμε πλήρη συναίσθηση του κρίσιμου εγγυητικού μας ρόλου, αυτού που μας αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψήφισαν σήμερα».

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στις 6 το απόγευμα.

Απορρίπτουν τη δικομματική κυβέρνηση

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το ενδεχόμενο δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ, εκτιμώντας  ότι πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο αποδοκίμασε ο λαός και που ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στην κυβέρνηση θα φέρει και την ευθύνη καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση» επισήμανε νωρίτερα η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Όποια και αν είναι η στήριξη που θα δώσει σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καθόλου δεδομένη η συμμετοχή σε αυτή πρώην υπουργών.

Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά  προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Στο μέσο της εβδομάδας θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εφόσον έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, όπου ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την αναγέννηση της παράταξης. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η σύγκλιση της Εθνικής Συνδιάσκεψης προς το τέλος του μήνα. Ο κ. Βενιζέλος,  ευχαρίστησε τους πολίτες που τίμησαν το ΠΑΣΟΚ με την ψήφος τους, «θα τους τιμήσουμε με τη στάση μας», πρόσθεσε. «Όλα θα γίνουν όπως αξίζει στην ιστορική διαδρομή, το πολιτικό εύρος, τις αξιακές ευαισθησίες και την προοπτική της παράταξης», δήλωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολαντ με τον κ. Βενιζέλο στην οποία εκτός από τα συγχαρητήρια, συζήτησαν και τις διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα το πρωί ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι επικοινώνησε, από το Μεξικό όπου βρίσκεται, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησε μαζί του για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις προοπτικές που υπάρχουν.
dealnews.gr