e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στο Ίδρυμα "Νιάρχος" το κυπέλο του Σπύρου Λούη


Το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" απέκτησε το ασημένιο κύπελλο του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη έναντι 544.000 ευρώ στη διάρκεια δημοπρασίας του Οίκου Christie's.

"Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντας το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό", σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος.






Το ασημένιο κύπελλο απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα.






Το κύπελλο, ύψους 15 εκατοστών, δημοπρατήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη.






Σύμφωνα με τον Οίκο, η αξία του κυπέλλου αρχικά εκτιμήθηκε μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (περίπου 146.000- 195.000 ευρώ).






Στο Λονδίνο βρέθηκε αντιπροσωπεία του δήμου Αμαρουσίου, που συμμετείχε στη δημοπρασία.






Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, διευκρίνισε ότι μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού που ο δήμος άνοιξε γι αυτό το σκοπό, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300.000 ευρώ, ποσό που διέθεσαν κυρίως ο Όμιλος Λάτση, αλλά και άλλες εταιρείες, σύλλογοι και πολίτες.






«Ζητήσαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον οίκο Κρίστις και τον εγγονό του Σπύρου Λούη να πληρώσουμε το ποσό που συγκεντρώθηκε, καθώς και το σχετικό πρόστιμο, προκειμένου το κύπελλο να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, ωστόσο η προσπάθειά μας δεν ευοδώθηκε», δήλωσε ο κ. Πατούλης.






Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, ζητώντας του να προχωρήσει σε κατεπείγουσα ανάκληση της απόφασης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με την οποία το κύπελλο δεν χαρακτηρίστηκε εθνικό κειμήλιο, ώστε αυτό να αποσυρθεί από τη δημοπρασία.






Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
nooz.gr