e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;


Μπορεί πράγματι να υπάρξει αλλά και να διατηρηθεί στον χρόνο αγνή και άδολη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Το θέμα αυτό ήταν και το αντικείμενο της έρευνας που έκανε η Diane Felmlee, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις σε 406 ενήλικες.






Η πλειοψηφία, ποσοστό 83,5%, δήλωσε ότι ναι, οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι. Μόλις το 2% απάντησε όχι και το 12% ίσως. Άνδρες και γυναίκες δεν είχαν διαφορετικές απόψεις.






Από την έρευνα προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, ωστόσο η σχέση αυτή κρύβει προκλήσεις και είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί.






Σημαντικό εξίσουν είναι ότι η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη στους άνδρες και τις γυναίκες σχετικά με το πως μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να διατηρήσουν τις φιλίες τους.






Η διαφορά αυτή αρχίζει πολύ νωρίς, ήδη από την παιδική ηλικία. Τα αγόρια συνήθως παίζουν παιχνίδια σε μεγαλύτερες ομάδες ενώ τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια σε πιο στενό κύκλο.






Οι φιλίες των γυναικών έχουν χτιστεί πάνω στην υποστήριξη και τη συντροφικότητα. Οι άνδρες εστιάζουν στις κοινές δραστηριότητες.






Σύμφωνα με την Diane Felmlee "οι γυναίκες εγκρίνουν περισσότερο τα κλάματα και τους εναγκαλισμούς μεταξύ των φίλων σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα στις γυναικείες φιλίες".






Από τη στιγμή που οι φιλίες των γυναικών είναι κατά κανόνα “πρόσωπο με πρόσωπο”, ενώ εκείνες των ανδρών θεωρούνται πιο ομαδικές, αυτές οι διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια για τις γυναίκες και τους άνδρες που θέλουν να είναι φίλοι μεταξύ τους.






Ένα άλλο εμπόδιο για τις φιλίες μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί ερωτική έλξη μεταξύ τους.






"Παρόλο που ηέρευνα δείχνει ότι οι άνδρες – περισσότερο από τις γυναίκες – δυσκολεύονται να κρατήσουν το ερωτικό στοιχείο έξω από τη φιλία", αναφέρει η Diane Felmlee "από τη μελέτη προκύπτει ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι η ερωτική έλξη είναι ένα γεγονός που κάνει δύσκολες τις φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών".






Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί κάποιοι τρίτοι να βλέπουν επιφυλακτικά τη συγκεκριμένη σχέση και οι δύο φίλοι να βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση να εξηγούν ή να δικαιολογούν τη φιλία τους.
nooz.gr