e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αυγά... μοναδικά έργα τέχνης


Ο Φραντς Γκρομ από την πόλη Βρχνίκα της Σλοβενίας έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός με την τεχνική του, καθώς μετατρέπει αυγά σε σπάνια έργα τέχνης με χιλιάδες μικρές τρύπες στο εύθραυστο κέλυφός τους.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αποκτήσει κομψοτεχνήματά του και πρόσφατα ο σλοβένος δημιουργός δέχθηκε παραγγελία από τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.






Από το 1995 έχει κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδιαίτερη τεχνική του ως «διακόσμηση κελύφους αυγού» και έχει δημιουργήσει 700 διαφορετικά μοτίβα με υπομονή και φαντασία και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.






Τα ασυνήθιστα αυγά, πολλά από τα οποία έχουν πασχαλινό θέμα, δόθηκαν ως δώρα σε επίσημες τελετές στους κ. κ. Πούτιν και Κλίντον, όταν επισκέφθηκαν τη Σλοβενία.






Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ακιχίτο είδε ένα από τα γλυπτά - μινιατούρες του Γκρομ σε έκθεση στο Τόκιο, εντυπωσιάστηκε και εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει ένα από τα εντυπωσιακά δημιουργήματα, δήλωσε ο καλλιτέχνης στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA






Γαρύφαλλα και δαντέλα είναι τα μοτίβα που χρησιμοποιεί συχνότερα, καθώς όπως ανέφερε, οι συνδυασμοί που μπορεί να κάνει είναι ατέλειωτοι.






Όμως, κατά καιρούς στα αυγά έχουν εμφανιστεί και εικόνες, όπως για παράδειγμα η μορφή του Τσε Γκεβάρα και του γεννημένου στη Βρχνίκα, Σλοβένου συγγραφέα Ίβαν Τσάνκαρ.




Καθώς κάθε αυγό είναι μοναδικό, ο Γκρομ το καταγράφει με ειδικό αριθμό σε κατάλογο και γράφει πόσες τρύπες έχει. «Τα πολύ όμορφα αυγά έχουν 2000 έως 3000 τρύπες και απαιτείται τουλάχιστον μία εβδομάδα για να ολοκληρώσω τη διακόσμηση» είπε.






Ορισμένα αυγά φέρουν στο κέλυφός τους 15.000 μικροσκοπικές τρύπες, που είναι καρπός επίμονης προσπάθειας διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.






Ο Γκρομ έχει σχεδιάσει ο ίδιος ειδικό εργαλείο κοπής, με το οποίο διακοσμεί κάθε είδους αυγά, από κότες, χήνες ή γαλοπούλες.






Ο Σλοβένος καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει τα έργα τέχνης του στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βιέννη, το Βερολίνο και το Λος Άντζελες.
nooz.gr