e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Άνυδρη ήπειρος η Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη «Γηραιά Ήπειρο».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) παρουσίασε μια από τις πλέον δυσμενείς εκθέσεις για τις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που διεξήχθη στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Τα αποθαρρυντικά συμπεράσματα της έρευνας περιγράφουν την εικόνα της Ευρώπης ως μιας άνυδρης ηπείρου, όπου τα εδάφη δεν θα είναι καλλιεργήσιμα, τα γεωργικά είδη που θα ευδοκιμούν θα είναι αυτά που σήμερα υπάρχουν στην τροπική ζώνη και η πρόσβαση σε νερό θα είναι απαγορευτική για μεγάλο ποσοστό των κατοίκων.

Η ζοφερή εικόνα που παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες αφορά την κατάσταση που θα επικρατεί σε 24 χώρες το 2100, αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Μπορεί το 2100 να φαίνεται σε μας μακρινό, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν δεν ληφθούν σήμερα τα απαραίτητα αυστηρά μέτρα, τα εγγόνια μας θα ζουν σ' έναν κατεστραμμένο πλανήτη.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας 21 διαφορετικά μοντέλα για την κλιματική αλλαγή που προέρχονται από επιστημονικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, τονίζουν πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο λάθους, όμως παράλληλα επισημαίνουν πως ο βασικός πυρήνας της έρευνας αντικατοπτρίζει με μεγάλη ακρίβεια το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι αλλαγές στο κλίμα.

Στην Ευρώπη, οι χώρες που θα δεχτούν το ισχυρότερο πλήγμα θα είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Στην Ισπανία, σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν στο σύνολό τους τα καλλιεργήσιμα εδάφη (ποσοστό 99%) θα υποβαθμιστούν και η χώρα θα είναι άγονη. Αντίθετα, στη Βρετανία το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών (περίπου 96%), λόγω των καιρικών αλλαγών, θα είναι κατάλληλα μόνο για καλλιέργειες που σήμερα υπάρχουν σε θερμότερες περιοχές. «Αμπελώνες στην Αγγλία; Θα μπορούσε. Άλλωστε, οι Ρωμαίοι το είχαν καταφέρει», λέει χαριτολογώντας ο Μάικλ Μακάρθι, συντάκτης στη βρετανική εφημερίδα «Independent».
dealnews.gr