e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Κάμερον: Καλή τύχη στην Ευρωζώνη

Την άρνησή του να συμμετάσχει στις αλλαγές της Συνθήκης της Ευρωζώνης, δικαιολόγησε σήμερα με συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Γερμανίας, Ντέβιντ Κάμερον. Ο κ. Κάμερον έκανε λόγο για μια «δύσκολη αλλά καλή απόφαση» καθώς οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα της χώρας του.

«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

«Αυτό που επιτεύχθηκε δεν ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας και επομένως δεν το δέχτηκα (...) Δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω αυτή τη νέα συνθήκη στο κοινοβούλιό μας", πρόσθεσε ο Κάμερον, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να προστατευθούν "τα βρετανικά συμφέροντα στους κόλπους της ΕΕ», όπως το άνοιγμα των αγορών και η ελευθερία στις συναλλαγές.

Κατά τη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων, η Βρετανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. Το Λονδίνο απειλούσε μάλιστα να θέσει βέτο, διεκδικώντας ειδικές παραχωρήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την επιτήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα αιτήματά του ωστόσο θεωρήθηκαν υπερβολικά, έως και απαράδεκτα, από τους εταίρους.

Ο Κάμερον πάντως ευχήθηκε «καλή τύχη» στην ευρωζώνη «στην επίλυση των προβλημάτων της», αναφερόμενος στη συμφωνία για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή.
dealnews.gr