e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ: Πρώτα λύση για το όνομα, μετά ενταξιακές

Θετικό φαίνεται πως παραμένει το κλίμα για την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, παρά τη χθεσινή καταδικαστική απέναντι στη χώρα μας απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για την Ενδιάμεση Συμφωνία.Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των «27», επανέλαβε ότι προϋπόθεση για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κλίμα στις επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα κατά τη συζήτηση των συμπερασμάτων της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ήταν θετικό, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις από ορισμένους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι επιχείρησαν να συνδέσουν την απόφαση της Χάγης με την ονομασία.

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα κατά την επόμενη προεδρία, όπως έχει επαναλάβει στα αντίστοιχα συμπεράσματα του 2009 και του 2010, χωρίς να δώσει το «πράσινο» φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ, ενόσω παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της ονομασίας.

Η ομόφωνη απόφαση των «27» ΥΠΕΞ, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα, είναι ότι παραμένει ζωτικής σημασίας η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Συμβούλιο προσβλέπει στην παραγωγή αποτελεσμάτων σύντομα, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διάλογου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.


dealnews.gr