e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ αναμένει η αγορά

Με την κρίση χρέους της Ευρωζώνης να έχει χτυπήσει κόκκινο και τις πιέσεις προς τα κράτη-μέλη να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να προχωρήσει στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά τουλάχιστον 0,25% (από 1,25% που είναι σήμερα). Οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν παράλληλα ότι μέσα στους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ ίσως μειώσει άλλη μία φορά το παρεμβατικό της επιτόκιο, επίσης κατά 0,25%.



Το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ έχει δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις για μια δραστική παρέμβαση στην κρίση χρέους. Από την πλευρά του, πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κατά της κρίσης, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν με την δημοσιονομική ένωση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί αποφασίστηκε να μην γίνονται δηλώσεις για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, συμφωνία η οποία σημαίνει ότι η ΕΚΤ μάλλον θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων, χωρίς όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, να γίνει αυτό που ζητούν πολλοί, ο πιστωτής έσχατης ανάγκης που θα τυπώσει χρήμα για να αγοράζει κρατικούς τίτλους.


Την ίδια ώρα, διάχυτα είναι τα σενάρια συνεργασίας των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης με την Fed και το ΔΝΤ, για τη δημιουργία ενός «υπερ-ταμείου» που θα αγοράζει ομόλογα χωρών με προβλήματα δανεισμού. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να παρακάμψει και το πρόβλημα της απαγόρευσης του απευθείας δανεισμού κρατών από την ΕΚΤ.
dealnews.gr