Μεγάλο αφιέρωμα για το αυξανόμενο κύμα αστέγων στην πρωτεύουσα φιλοξενεί το πρακτορείο Reuters.
Το κείμενο και το φωτορεπορτάζ, που υπογράφει ο Γιώργος Καραχάλης, απεικονίζουν εύγλωττα την τραγικότητα της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας.
Ο συντάκτης σημειώνει ότι υπάρχει ένας νέο στρατός άστεγων το τελευταίο διάστημα, ειδικά από την έναρξη της κρίσης και μετά. Παραθέτει δε και το στοιχείο ότι στην Ελλάδα της κρίσης ο αριθμός των άστεγων έχει αυξηθεί κατά 20-25%, σημειώνοντας μάλιστα το ότι στη χώρα μας οι νέοι ζουν στην πατρώα στέγη- πολλές φορές μέχρι και το γάμο τους.
Τονίζει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται ως επί το πλείστον στο κέντρο της Αθήνας, όπου συναντά κανείς νέους άστεγους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις φυλές, τα γένη και την εθνική προέλευση.
Σημειώνεται ότι η όξυνση του προβλήματος έχει οδηγήσει τους υπεύθυνος των ειδικών καταλυμάτων για άστεγους να περιορίζουν το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος να παραμείνει εκεί, λόγω της πληθώρας των ενδιαφερόμενων.
Στο Reuters μιλάει ένας νέος άστεγος, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν ως μάγειρας και άξαφνα είδε τη ζωή του να ανατρέπεται και εκείνος να βγαίνει στους δρόμους. "Όλοι είμαστε δυνητικά άστεγοι", λέει, σημειώνοντας ότι από εκεί που εργαζόταν ως σεφ- έχοντας και δικό του σπίτι-, τώρα έχει το ρόλο του μάγειρα σε κατάλυμα αστέγων.
Ο συντάκτης υπογραμμίζει το φόβο που είχε όταν βγήκε το βράδυ σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας προκειμένου να πραγματοποιήσει το φωτορεπορτάζ του. Τονίζει ότι ουδείς ενδιαφέρθηκε για το φόβο του, αντιθέτως πολλοί άστεγοι θέλησαν να συνομιλήσουν μαζί του.
Ο Στάθης μάλιστα του μετέδωσε και μία νότα αισιοδοξίας, καθώς- μολονότι έχει χάσει το δεξί του πόδι και ζει στους δρόμους, πλάι στη Βουλή- δεν χάνει την ελπίδα του.
"Δεν αφήνω τον εαυτό μου να πέσει", λέει, ακόμα και μετά την κλοπή των προσωπικών του εγγράφων. "Δεν ανησυχώ και τόσο. Η τύχη μου μπορεί να αλλάξει, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν τελικά", προσθέτει.
Το ρεπορτάζ καταλήγει με την υποσημείωση του συντάκτη, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προκαλεί σοκ, όπως επίσης και η αλλαγή της αντίληψης των πραγμάτων εκ μέρους των Ελλήνων.
Τονίζει πως εάν πριν από 10 χρόνια έβλεπες έναν άστεγο, θα επρόκειτο για έναν από τους λίγους που βγήκαν στους δρόμους, αλλά τους φροντίζει η γειτονιά. "Όχι πλέον", σημειώνει, επισημαίνοντας ότι τώρα ο αριθμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εντελώς.
Πηγή: Reuters