e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Αχρωματοψία και παιδί

Ορισμένα παιδιά δεν βλεπουν καλά τα χρώματα και αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχουν αχρωματοψία, μια πάθηση που συχνά έχει να κάνει με την κληρονομικότητα.

Ο γονέας, συνήθως γύρω στην ηλικία των 4 ετών, αντιλαμβάνεται τη δυσκολία εκ μέρους του παιδιού να αντιληφθεί τα χρώματα. Μην διστάσετε είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει ο οφθαλμίατρος μία ασφαλή πρόγνωση της αχρωματοψίας.


Η αχρωματοψία είναι η ανικανότητα ορισμένων τμημάτων του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζονται κώνοι, να διακρίνουν και να διαφοροποίησουν κάποια χρώματα, όπως το κόκκινο από το πράσινο ή το μπλε χρώμα από κίτρινο, ή και τα δύο.

Είναι πιο συχνή στα αγόρια, επειδή αφορά γονίδια που βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα.

Ο βαθμός της αχρωματοψίας μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί και ο βαθμός της συνήθως καθορίζεται, όταν το παιδί είναι πλέον ικανό να συνεργαστεί στην εξέταση με τις ειδικές κάρτες.


Ευτυχώς, το μειονέκτημα, που έχουν τα παιδιά και μετέπειτα ενήλικες εξαιτίας της αχρωματοψίας δεν είναι τέτοιο που να τα εμποδίζει από όλα όσα μπορούν να κάνουν τα παιδιά, που δεν έχουν αντίστοιχο θέμα.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό αποκλείει κάποιες επιλογές σταδιοδρομίας, όπως πχ το να ακολουθησει το επαγγελμα του πιλότου αεροπλάνου.


Το σημαντικότερο για τα παιδιά, είναι ότι πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο εκπαιδευτικός τους, για να μη νιώθουν άβολα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
nooz.gr