e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

"Καμπανάκι" Σόρος για την ευρωζώνη


Έκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βρουν το συντομότερο δυνατό λύση για την κρίση χρέους απηύθυνε με επιστολή του ο Τζορτζ Σόρος, την οποία συνυπογράφουν περίπου εκατό σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη.

Η επιστολή δημοσιεύεται στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία ο σόρος εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του ευρώ και την τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

"Το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, ... αλλά σε απάντηση αυτού οφείλουμε να επανορθώσουμε τα κατασκευαστικά σφάλματα της ευρωζώνης αντί να επιτρέπουμε στην κρίση να πλήττει, έως και να καταστρέφει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι πρώην υπουργοί της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και Χανς Αϊχελ, επιχειρηματίες όπως ο Γάλλος Μπερτράν Κολόν και ο Ελληνας Στέλιος Ζαβός.

Στο κείμενο προτείνονται τρεις λύσεις για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση: η δημιουργία κοινού χρηματοπιστωτικού θεσμού που θα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και θα έχει την ικανότητα να διασφαλίσει την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων από τις χώρες μέλη, η ενίσχυση των ελέγχων και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μία στρατηγική οικονομικής σύγκλισης, αφού, όπως αναφέρουν, "το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη".

"Καλούμε τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή λύση", σημειώνεται στο τέλος της επιστολής, όπου προειδοποιούν πως "η αναζήτηση εθνικών λύσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση".
nooz.gr