e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Γαλλο-γερμανικά «μαχαίρια» για το ελληνικό «κούρεμα»


Η Γαλλία αντιδρά στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.


Πληροφορίες από το Παρίσι αναφέρουν πως η κυβέρνηση Σαρκοζί δεν συζητά καν την γερμανική πρόταση, η οποία κάνει λόγο για ένα haircut του ελληνικού χρέους της τάξης του 60%. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν αυτομάτως την πρόκληση ενός πιστωτικού γεγονότος, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών και στη γαλλική. Κι αυτό ακριβώς είναι που φοβάται αυτή τη στιγμή το Παρίσι.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το haircut που τελικώς προωθείται θα είναι της τάξης του 40%, το πολύ, αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι κι αυτό το «κούρεμα» είναι αρκετό για να θεωρηθεί από τις αγορές ως ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Κι αυτό είναι το μεγάλο άγχος της Γαλλίας αλλά και της Κομισιόν. Το Βερολίνο πάντως εκτιμά ότι ακόμα κι αν προκληθεί ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, οι επιπτώσεις της θα μπορούν να αντιμετωπισθούν, αν είναι συντεταγμένη.

Η κ.Αγκελα Μέρκελ θα επιμείνει σε αυτή της τη θέση, μέχρι τέλους, προβάλλοντας τη λύση του EFSF, ως εναλλακτική για να αναλάβει το όποιο κόστος. Η πρόταση της είναι να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού χρέους, μέσω της αγοράς ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης των οικονομιών.

Το Παρίσι συμφωνεί με το ρόλο του EFSF, αλλά διαφωνεί με την προοπτική του μεγάλου haircut, που τη θεωρεί σχεδόν καταστροφική.
dealnews.gr