e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Τρισέ: Μπορείτε να αποφύγετε τη χρεοκοπία

Μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε χθες εναντίον της χώρας μας για την επίδειξη "ανάρμοστης" συμπεριφοράς, σήμερα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η χώρα μας μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο λόγος για τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αν η ίδια και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για τη μείωση του χρέους.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο που αναφέρατε (της χρεοκοπίας), και πάντα προειδοποιούσαμε τις κυβερνήσεις ενάντια σε αυτό», ανέφερε ο κ. Τρισέ σε ερώτηση της γαλλικής εφημερίδας L' Express, για το αν μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πάντως ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη μιας πολύ μεγάλης προσαρμογής προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Όσον αφορά στον ρόλο της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι η τράπεζα έχει ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να δράσει υποκαθιστώντας τις κυβερνήσεις.

Νοβότνι: Εξαιρετικά επικίνδυνη μία μεμονωμένη χρεοκοπία

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μίας μεμονωμένης χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης, εξέφρασε από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, μία μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα μόνιμος μηχανισμός διάσωσης, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος για αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς αναμένεται ξεκάθαρη επιβράδυνση κάτω από το 2% στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, ο κ. Νοβότνι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ύπαρξης μίας μεγάλης περιόδου αδύναμης ανάπτυξης.


dealnews.gr