e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών προτείνει η Κομισιόν

Την ώρα που η βιωσιμότητα των τραπεζών απειλείται από την εντεινόμενη κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απευθύνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, για συντονισμένη ανακεφαλαιοποίηση.

«Προτείνουμε τώρα να δράσουν συντονισμένα τα κράτη - μέλη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για να ξεφορτωθούν έτσι το τοξικό ενεργητικό που ενδεχομένως έχουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της κομισιόν σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο κ. Μπαρόζο ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός που αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, όπου αυτό χρειάζεται, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, απηύθυνε και ο Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια.

«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα στοιχεία ενεργητικού, ειδικά το κρατικό χρέος, και να προωθήσουμε την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας σε συνέδριο, τονίζοντας ότι «ως έσχατη λύση, θα πρέπει να επανεξετασθεί η κρατική βοήθεια, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατή με τους κοινοτικούς κανόνες».


Ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων ζητά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο διευθυντής του οποίου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε χθες ότι η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις τράπεζες να μειώνουν τα δάνεια που δίνουν με αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη.


Νωρίτερα σήμερα, ανώτατο στέλεχος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι οι ιδιωτικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες απομειώσεις απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί όσον αφορά στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.
dealnews.gr