e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κούρεμα χρέους με θεατή τον Πρωθυπουργό


Η επιστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου από το τελευταίο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, δεν θα πρέπει να ήταν και ιδιαιτέρως ευχάριστη. Όσα άκουσε, κυρίως, από τον κ. Βαν Ρομπάι, θα πρέπει να τον έριξαν σε βαθιά περισυλλογή.Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αυτή τη φορά προετοιμάζεται ένα πραγματικά μεγάλο haircut για το ελληνικό χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, τα όρια μεταξύ μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας κι ενός πιστωτικού γεγονότος το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είναι περισσότερο δυσδιάκριτα από κάθε άλλη φορά.


Με τη φωτιά παίζει κυρίως η Γερμανία, η οποία θέλει ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% ή του 60%, για να τελειώνει μια και καλή με τις αγορές. Κάτι τέτοιο, όμως, θα προκαλούσε «καρδιακή ανακοπή» στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγούσε στην άβυσσο και μια σειρά από προβληματικές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Το γεγονός ότι σήμερα η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ισπανικής οικονομίας, συνιστά κάτι παραπάνω από προειδοποίηση. Γι αυτό και το Παρίσι επιδιώκει να κατεβάσει το haircut κάτω από το 40%, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει για χαμηλότερα κι από το 30%. Και κάπου στη μέση όλων αυτών, βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία δεν ερωτάται καν πλέον για τη συνταγή που θα «βγει» για τη διάσωση της. Κι αυτό ενδεχομένως είναι το χειρότερο απ όλα.
dealnews.gr