e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αυστρία: Υπέρ της διαγραφής 40-50% του ελληνικού χρέους ο καγκελάριος Φάιμαν

Υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους, που, όπως σημειώνει, θα ανέλθει από 40 έως 50% και αυτή αποτελεί το «σωστό δρόμο, γιατί πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να ανασάνει και να ανοικοδομηθεί η οικονομία της», τάσσεται ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνεντεύξεις του στις ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες «Κουρίρ» και «Έστεραϊχ».

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στην «Έστεραϊχ», ο κ. Φάιμαν τονίζει ότι απαιτείται μία λύση που θα προβλέπει οικειοθελή συμμετοχή των τραπεζών στη διαγραφή χρέους, καθώς όλοι γνωρίζουν πως δεν επαρκεί για τη διάσωση της Ελλάδας η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς αυτή, όπως αποφασίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (ECOFIN).

Προσθέτει δε, ότι με μια διαγραφή χρέους στο 40-50 % θα μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος της Ελλάδας, διαφορετικά μόνη εναλλακτική λύση είναι η χρεοκοπία, που συνιστά εξέλιξη με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και τις εξαγωγές, σε ολόκληρη την Ευρώπη, από τα οποία εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης χάους, καθώς δεν υπάρχει ελεγχόμενη χρεοκοπία και, κάτω από αυτές τις συνθήκες, με τόσο υψηλό χρέος και τέτοιους τόκους δεν μπορεί να ανοικοδομηθεί η χώρα.

Στη συνέντευξή του στην «Κουρίρ», ο Αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει την ανάγκη περισσότερης ευελιξίας του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ τάσσεται τόσο κατά της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, υποστηρίζοντας πως μια νέα Συνθήκη δεν θα βελτίωνε την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, όσο και κατά τη κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Αυστρία δεν πρόκειται να δώσει «λευκή επιταγή».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Φάιμαν, ο οποίος, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, είχε πρώτος ανοίξει τη σχετική συζήτηση, ζητά εκ νέου την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές από το 2014, καθώς, όπως επισημαίνει, οι περικοπές προκαλούν μόνο ύφεση και κοινωνικό χάσμα, ενώ δεν αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
nooz.gr