e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σκληρό μαρκάρισμα στο Δημόσιο


Περικοπές - έως και 40% - στις αμοιβές των υψηλόμισθων υπαλλήλων, προαγωγή μόνο για δύο στους δέκα, εργασιακή εφεδρεία, ακόμα και απολύσεις, είναι το σκληρό πλέγμα μέτρων που πλήττουν το Δημόσιο, με φόντο το επίμονο αίτημα της τρόικας για άμεση εφαρμογή τους προκειμένου να εκταμιευτεί η έκτη δόση του δανείου, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να καλύψει μισθούς και συντάξεις έως τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με "Τα Νέα", μετά τα νομικά κενά που διαπιστώθηκαν με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και το σενάριο των απολύσεων ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα, μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων.


Να σημειωθεί ότι το σενάριο αυτό θα ενεργοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των 30.000 εργαζομένων - για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα ότι θα τεθούν έως το τέλος του 2011 σε εφεδρεία - δεν καλυφθεί με κάποιο από τα άλλα σενάρια που εξετάζονται.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει να καταφέρει να βγάλει στην εφεδρεία όσους δημόσιους υπαλλήλους είτε έχουν θεμελιώσει δικαίωμα είτε βρίσκονται κοντά στη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών - δύο με τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.


Νέο μισθολόγιο

Το νέο μισθολόγιο για δημόσιο και ΔΕΚΟ που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου 2011, προβλέπει ανωτατο μισθό - χωρίς τα επιδόματα - στα 2.200 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν το πριμ παραγωγικότητας και το επίδομα θέσης ευθύνης μπορεί να φτάσει τα 2.700 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό σημαίνει μαχαίρι ως και 1.500 ευρώ, που αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 40%, στις αμοιβές των υψηλόμισθων υπαλλήλων.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των τελικών αποδοχών, έως και 1.600 ευρώ αφορούν στους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στους οποίους καταργούνται τα επιδόματα που προσαύξαναν το τελικό ύψος των αποδοχών τους, ενώ λιγότερες απώλειες θα έχουν οι υπάλληλοι των υπουργείων Εθνικής Άμυνας (πολιτικό προσωπικό), Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Παιδείας (διοικητικοί υπάλληλοι).

Η σημαντική διαφορά είναι ότι, σήμερα, πέραν των βασικών μισθών, υπάρχουν και τα επιδόματα που προσαυξάνουν τις τελικές αποδοχές των υπαλλήλων, ενώ με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το Νοέμβριο, παύουν να υφίστανται και, πλέον, οι τελικές αποδοχές θα είναι κοντά στο βασικό μισθό.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εξοικονομεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του μισθολογίου (στο τελικό του στάδιο) σε ετήσια βάση, ενώ για φέτος οι εξοικονομήσεις έχουν προϋπολογισθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Ο κατώτατος βασικός μισθός από 711 ευρώ θα αυξηθεί στα 780 ευρώ, έτσι ώστε να προσεγγίσει τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Βαθμολόγιο

Φρένο στις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα κρίνονται ικανοί και αποδοτικοί, βάζει το νέο βαθμολόγιο του Δημοσίου.

Εισάγεται επίσης άμεση σύνδεση βαθμού-μισθού, ενώ θεσμοθετείται και ποσόστωση στον αριθμό των υπαλλήλων που θα προάγονται από τον έναν βαθμό στον άλλον και βάσει της οποίας μόνον δύο στους δέκα υπαλλήλους θα περνούν στον ανώτατο βαθμό.

Σε περιπτώσεις που ο υπάλληλος λάβει αρνητική κρίση για προαγωγή, θα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής σε νέες κρίσεις για τα επόμενα δύο έτη.

Η απόκτηση του ανωτέρου βαθμού Α' συνδέεται και με τη δυνατότητα να διεκδικήσει κάποιος θέση προϊσταμένου - γενικού διευθυντή, διευθυντή ή τμηματάρχη - που θα συνοδεύεται με υψηλότερες αμοιβές.

Μία από τις καινοτομίες του νέου βαθμολογίου είναι και η πρόβλεψη για ανοιχτή προκήρυξη για τις θέσεις προϊσταμένων, όπου θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και όχι μόνον της οικείας υπηρεσίας όπου προκηρύσσεται η θέση.
nooz.gr