e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Υπό κατασκευή το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας

«Δεν αποτελεί απειλή για άλλους»


Την κατασκευή του πρώτου κινέζικου αεροπλανοφόρου επιβεβαίωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τσεν Μπίνγκντε. Το αεροπλανοφόρο θεωρείται σχεδόν έτοιμο, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να αναλάβει επιχειρησιακά καθήκοντα.Ο αντιστράτηγος Τσι Τσιανγκουό, ο δεύτερος τη τάξει στο γενικό επιτελείο της Κίνας, δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο δεν αποτελεί απειλή για άλλα κράτη. «Δεν πρόκειται να πλεύσει σε χωρικά ύδατα άλλου κράτους» είπε ο Τσι Τσιανγκουό.


«Όλα τα μεγάλα έθνη στον κόσμο έχουν αεροπλανοφόρα: αποτελούν σύμβολα ενός μεγάλου έθνους» είπε στην εφημερίδα Commercial Daily του Χονγκ Κονγκ, τονίζοντας ότι η Κίνα ακολουθούσε πάντα αμυντική στάση στην στρατιωτική της πολιτική.

Το αεροπλανοφόρο αποτελεί μετατροπή του σοβιετικού Βαριάνγκ, ενός σκάφους που ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1980 για το ναυτικό της ΕΣΣΔ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αργότερα το αγόρασε κινέζικη εταιρεία, θέλοντας να το μετατρέψει σε πλωτό καζίνο στο Μακάου.

Θεωρείται ότι το αεροπλανοφόρο είναι σχεδόν έτοιμο και ότι θα ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές μέσα στη χρονιά.

Ο ανταποκριτής του BBC στο Πεκίνο δηλώνει ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα αναλάβει και επιχειρησιακά καθήκοντα.

Πιθανότατα θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να γίνει αυτό, μιας και το ναυτικό της Κίνας δεν διαθέτει εμπειρία πάνω στις επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων.
ta nea