e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πάνω από 1.400 μετανάστες έχουν χαθεί στη Μεσόγειο, λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης

Από την αρχή του έτους


Περισσότεροι από 1.400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο από χώρες της Βορείου Αφρικής που κατευθύνονταν προς τις ακτές της νότιας Ευρώπης έχουν πνιγεί από την αρχή του έτους στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ. Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για τη διάσωση των Αφρικανών μεταναστών που εγκαταλείπουν με πλοία τη Λιβύη.

Στο δράμα των προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθεια τους να φθάσουν με ψαρόβαρκες και ακατάλληλα πλοιάρια στην Ευρώπη, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του ο Επίτροπος Τ.Χάμαρμπεργκ.

Συνολικά, από τις αρχές του χρόνου, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή οι ψαρόβαρκες που τους μετέφεραν στην Ευρώπη ανατράπηκαν στη θάλασσα, πρόσθεσε ο Τ.Χάμαρμπεργκ.

Στην παρέμβαση του, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι διογκώνεται επικίνδυνα το φαινόμενο των ανθρώπων που προσπαθούν, με βάρκες κι άλλα πλοιάρια να φθάσουν στη νότια Ευρώπη, εξαιτίας του πολέμου στη Λιβύη.

Έκανε, μάλιστα, έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην διαχείριση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης.

Μέχρι σήμερα, υποστήριξε ο Τ.Χάμαρμπεργκ, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν ανέλαβαν όλες τις ευθύνες τους και η σιωπή και η παθητικότητα τους δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Ευρώπη κάνει σαφώς λάθος όταν ασχολείται περισσότερο με το να εμποδίζει τους μετανάστες να φθάσουν στις ακτές της παρά με το να σώσει τις ζωές τους, καταλήγει ο Επίτροπος.

«Έχει παρέλθει ο καιρός που ο Καντάφι συνεργαζόταν με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -με αντάλλαγμα βοήθεια και γενικές επενδύσεις-για να εμποδίσει ακόμα και τους πιο απελπισμένους από τους αιτούντες άσυλο, να φθάσουν στην Ευρώπη»τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα «Σημειωματάριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Ευρώπη έχει ένα ρόλο να παίξει στην κρίση αυτή. Η βασική αρχή που επιβάλλει την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ταξιδεύουν στη θάλασσα δεν εφαρμόζεται μόνο στους επιβάτες ενός πλοίου που βυθίζεται»τονίζει.

Έκρινε, επίσης, απαραίτητο να ενισχυθεί σημαντικά ο έλεγχος από αέρος κατά μήκος των λιβυκών ακτών, αλλά και στ΄ανοικτά, για να εντοπίζονται τα επικίνδυνα πλοιάρια και για να προετοιμάζεται η επιχείρηση διάσωσης.
ta nea