e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Kαλύτερο το σπριντ από το μαραθώνιο για την καρδιά

Οι σύντομης διάρκειας "εκρήξεις" σωματικής δραστηριότητας, όπως οι αγώνες δρόμου ταχύτητας ("σπριντ"), είναι καλύτερες -ιδίως για τους εφήβους- όσον αφορά την υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος, σε σχέση με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων, όπως ο μαραθώνιος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνκαν Μπούκαν του πανεπιστημίου της Δυτικής Σκωτίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα ανθρώπινης βιολογίας "American Journal of Human Biology", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", ανακάλυψαν ότι η απόσταση, ο χρόνος και οι θερμίδες που απαιτούνται στο σπριντ είναι πολύ λιγότερες, σε σχέση με τις αντίστοιχες παραμέτρους στους δρόμους αντοχής, για να επιφέρουν τα ίδια οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.


«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτων στον κόσμο και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου έχουν την προέλευσή τους στην παιδική ηλικία. Η νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη για τους νέους από τη σύντομη και έντονη άσκηση, σε σχέση με την παραδοσιακή άσκηση αντοχής», δήλωσε ο Ντ. Μπούκαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 57 εθελοντών μαθητών, αγοριών και κοριτσιών, που χωρίστηκαν σε δύο επιμέρους ομάδες, οι οποίες επί επτά εβδομάδες έκαναν είτε έντονες (σπριντ), είτε πιο ήπιες ασκήσεις (αντοχής). Τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν περιοδικές σειρές σπριντ 20 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα, ενώ της δεύτερης ομάδας έτρεχαν επί 20 συνεχόμενα λεπτά. Μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν ασκηθεί για περίπου 63 λεπτά, ενώ στη δεύτερη ομάδα είχαν τρέξει επί 420 λεπτά συνολικά.

Οι επιστημονικές αναλύσεις έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν, χάρη στην άσκηση, μειώσει εξίσου τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά (καρδιοαναπνευστική ικανότητα, πίεση αίματος, ινσουλινο-αντίσταση κ.ά.), όμως η ομάδα των "σπρίντερ" είχε πετύχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, με μόλις το ένα έκτο περίπου του χρόνου και της προσπάθειας που χρειάστηκε να καταβάλουν οι δρομείς αντοχής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σύντομη, αλλά έντονη άσκηση, όπως οι δρόμοι ταχύτητας, αποτελούν ένα αποτελεσματικό μέσο βελτίωσης της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος ήδη από την εφηβική ηλικία, με παράλληλη εξοικονόμηση χρόνου.
nooz.gr