e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Στο προσκήνιο τα σενάρια


Αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης δεν «αποκλείουν πλέον» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική έκδοση των Financial Times.


Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, γιατί πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, η αύξηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, θα ήταν αδύνατη πολιτικά και γι' αυτό χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο.

To δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει την πίστη της στην Ελλάδα. H εφημερίδα βλέπει «δραματική μεταστροφή» στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα από κάποια κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και επικαλείται εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τους οποίους «μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αδύνατη πλέον».

«Θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να έχουμε για την περίπτωση αυτή ένα σχέδιο στην τσέπη», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες, καθώς στις αγορές θα άρχιζαν οι εικασίες για το εάν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

«Τα προβλήματα των τριών αυτών χωρών είναι αλληλένδετα. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», υποστηρίζεται στην Ευρωζώνη.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις ενστάσεις που διατυπώνει στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ασφαλιστικού ομίλου Generali Τόρστεν Ούτεχτ, καθώς το βάρος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους (με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου λήξης των ομολόγων, της υποτίμησής τους ή της παραγραφής τοκοχρεολυσίω) θα το επωμιστούν κυρίως οι ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες και οι ασφάλειες.

Υπογραμμίζονται επίσης οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από την ΕΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ισχυρισμός της εφημερίδας που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να είναι διατεθειμένος να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Συντεταγμένη αναδιάρθρωση

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο είναι τα σενάρια για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης και συντεταγμένης αναδιάρθρωσης χρέους για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με αναλύσεις, ο προσεκτικός ανασχεδιασμός του χρέους των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να αποσοβήσει αιφνιδιαστικές στάσεις πληρωμών που θα προκαλούσαν ντόμινο καταρρεύσεων και ζημίες στις γερμανικές, γαλλικές, βρετανικές και ισπανικές τράπεζες που έχουν ανοίγματα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Πρόσφατα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας και πιέζει για αναδιάρθρωση. Πιθανοί τρόποι, ανέφερε το Spiegel, είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο στα διεθνή ΜΜΕ επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης και επισημαίνεται ότι πολιτικά το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να πει δημοσίως ότι αυτή την περίοδο κάνει -ενδεχομένως- συζητήσεις με την Αθήνα γι' αυτό το θέμα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και ραγδαία επέκταση της κρίσης χρέους από την «κοντινή» ευρωπεριφέρεια (Ελλάδα, ιρλανδία, Πορτογαλία) στην «μακρινή» (Ισπανία και Ιταλία).

Έντονες αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους πριν το 2013 (και την πιθανή ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης) φέρεται να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ta nea