e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για την Johnson & Johnson για υποθέσεις δωροδοκίας

Σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία


Η Johnson & Johnson συμφώνησε στην καταβολή 70 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού για να κλείσει η σε βάρος της δίωξη για την κατηγορία της δωροδοκίας στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας η οποία συμφώνησε να προχωρήσει σε τέτοιου τύπου συμβιβασμό αφότου η κυβέρνηση Ομπάμα άρχισε έρευνα για τις πρακτικές του κλάδου το 2010.

Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 21,4 εκατ. δολαρίων για να κλείσει η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς και πάνω από 48,6 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για να κλείσει η σε βάρος της έρευνα από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2009 ότι θα ασκούσε διώξεις σε εκείνες τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας που αποπειρώνται να δωροδοκήσουν ξένους αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν διακριτική μεταχείριση των προϊόντων τους.

Η έρευνα που ακολούθησε αφορά ενέργειες των εταιριών του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από το 1998, θυγατρικές εταιρείες της κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκούσαν γιατρούς στην Ελλάδα για να επιλέγουν τα δικά τους χειρουργικά εμφυτεύματα και στη Ρουμανία για να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα.

Κατηγορήθηκαν επίσης ότι δωροδοκούσαν γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και διευθυντές νοσοκομείων στην Πολωνία ώστε να αποσπούν συμβόλαια αλλά και στο Ιράκ για να κερδίσουν 19 κρατικές συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Πετρέλαιο αντί Τροφίμων του ΟΗΕ.

Βάσει του συμβιβασμού που συμφωνήθηκε, η J&J θα αποφύγει την παραπομπή της σε δίκη.
ta nea