e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Δραστηριότητες από την Τράπεζα Εμπορίου Ευξείνου Πόντου στην Ελλάδα

Θα διπλασιάσει η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) το χαρτοφυλάκιό της στη χώρα μας αναπτύσσοντας 12 έως 16 νέα προγράμματα και φτάνοντας στο ποσό των 200 εκατ ευρώ για την επόμενη τετραετία. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας κ. Αντρέϊ Κοντακόφ παρουσιάζοντας σήμερα σε σχετική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει η τράπεζα.


Όπως σημείωσε: ''μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε ενδιάμεσους κρίκους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτύξουμε τέτοιους δεσμούς''.

Ο πρόεδρος της τράπεζας γνωστοποίησε ότι οι τομείς που ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει η τράπεζα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποδομές και κυρίως οι δράσεις μέσω συγχρηματοδότησης με το δημόσιο τομέα.

Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά πελάτη φτάνει στα 38 εκατ ευρώ και δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3 εκατ ευρώ.


Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για τη συγκεκριμένη τράπεζα το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά προηγείται ως στόχος η χρηματοδότηση που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των χωρών του Ευξείνου Πόντου, μιας περιοχής με έντονους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και την έλευση της κρίσης.


Ενδεικτικά ανέφερε τις ελληνικές επιχειρήσεις Αλουμίλ, Γιούλα, Avin, Σέλμαν, Υγεία, Νεοχημική, Μαϊλλης που έχουν λάβει δάνεια από τη συγκεκριμένη τράπεζα για να αναπτυχθούν ενώ σχολίασε ότι το 25% των κεφαλαίων της τράπεζας που διατίθεται σήμερα για χρηματοδότηση προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο μέλλον και ο τομέας αυτός εκτιμά ότι ενδιαφέρει ιδιαιτέρα την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Σημείωσε ότι είναι ταχείς οι διαδικασίες έγκρισης του δανείου απαιτούνται 3-6 μήνες, ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται από την τράπεζα και τεχνική αρωγή για επιχειρησιακές προτάσεις ενώ εκτός από χρηματοδοτήσεις προσφέρει και εγγυήσεις.

''Έχουμε τραπεζίτες που μιλάνε ελληνικά και δεν εμπλεκόμαστε με την πολιτική'' είπε κλείνοντας την ομιλία του και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την πολιτική που ακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση γιαυτό και όπως εξηγησε. η τραπεζα διπλασιάζει το χαρτοφυλάκιό της στη χώρα μας.


Εκ μέρους του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μίλησε ο γενικός γραμματέας, κ. Ι. Δρυμούσης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας και σημείωσε ότι το ενδιαφερον της χώρας μας παραμένει αμείωτο για την αναπτυξη του Ευξείνου Πόντου και τη δραστηριοποίηση Ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου για την αναθέρμανση της οικονομίας μας, μεταξύ των οποίων ο διπλασιασμός της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ μέσα στο 2011 και η ενεργοποίηση όλων των επενδυτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Παρουσιάζοντας την τράπεζα ανέφερε ότι είναι μία πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια στις χώρες-μέλη. Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία με ποσοστό 16,5% στο μετοχικό κεφάλαιο. Τα μέλη της ΤΕΑΕΠ είναι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου, δηλαδή η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Από τους άλλους ομιλητές σημειώθηκε ότι πρόσφατα υιοθετήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ένα νέο πρόγραμμα εργασιών, το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα καθώς ενισχύει τα προγράμματα οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας μας σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται παραδοσιακά πολλές ελληνικές εταιρείες ενώ τόνισαν ότι παρουσιάζει οικονομικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι υιοθετείται πλέον από την Τράπεζα το ευρώ σαν λειτουργικό νόμισμα στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.


dealnews.gr