e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ανήσυχία για το ρεκόρ τιμών στο βαμβάκι και το ασήμι

Οι αυξήσεις -ρεκόρ των διεθνών τιμών για το βαμβάκι και για το ασήμι, ενισχύουν τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η τιμή για το βαμβάκι ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τα 2 δολάρια ανά λίβρα (μία λίβρα αντιστοιχεί σε 0,45 κιλά), απειλώντας απότομες αυξήσεις στα είδη ρουχισμού. Ήδη, οι τιμές καταναλωτή για είδη ρουχισμού αυξήθηκαν στις ΗΠΑ κατά 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Γνωστές εταιρίες του κλάδου, όπως η Levi Strauss και η Jones Group, αύξησαν τις τιμές τους και προειδοποίησαν για νέες αυξήσεις.


Οι τιμές του βαμβακιού αυξήθηκαν κατά 171% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και κατά περισσότερο από 40% από την αρχή του χρόνου, εξ αιτίας κυρίως της εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης από την Κίνα, της φτωχής σοδειάς στο Πακιστάν και των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία. Βετεράνοι επενδυτές της αγοράς εμπορευμάτων προειδοποιούν ότι οι τιμές για το βαμβάκι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω την επόμενη εβδομάδα, όταν θα καταργηθούν τα καθημερινά όρια αύξησης των τιμών του.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, η τιμή για το ασήμι έφθασε σήμερα στα 31,37 δολάρια ανά ουγγιά (μία ουγγιά αντιστοιχεί σε 31,1 γραμμάρια), το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στην αγορά αργυρών νομισμάτων.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 16% μέσα σε ένα μήνα, ενώ τα μεγαλύτερα νομισματοκοπεία του κόσμου έκαναν ρεκόρ πωλήσεων τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι μικροί επενδυτές, που θέλουν να διασφαλίσουν την περιουσία τους έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού και της εξασθένησης των νομισμάτων, θεωρούν το ασήμι μία φθηνότερη εναλλακτική επένδυση σε σχέση με το χρυσό και με μεγαλύτερη δυναμική κερδών.

Το αυστριακό νομισματοκοπείο πούλησε τον Ιανουάριο 1,53 εκατομμύρια ουγγιές από το ασημένιο νόμισμά του με τη Φιλαρμονική, υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ το αμερικανικό νομισματοκοπείο πούλησε τον ίδιο μήνα 6,4 εκατ. ουγγιές ασημένιων νομισμάτων με τον αμερικανικό αετό, 50% περισσότερα από το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ.


dealnews.gr