e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο

Δεν υποχωρεί ο λαός


Για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στην Αίγυπτο πιέζει πλέον η διεθνής κοινότητα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο το Σεπτέμβριο. Ο λαός της Αιγύπτου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη από την ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων δήλωσε ότι δεν υποχωρεί από τις θέσεις του και επιμένει στην άμεση αποχώρηση του Μουμπάρακ από την εξουσία.Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον ομόλογό του, Ομάρ Σουλεϊμάν, ζήτησε την άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο να διευρύνει τον διάλογο για την πολιτική μετάβαση με περισσότερες ομάδες της αντιπολίτευσης.


Επιπλέον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς σχολιάζοντας δήλωση του Ομάρ Σουλεϊμάν ότι «η Αίγυπτος δεν είναι ακόμη έτοιμη για δημοκρατία» είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν την κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν τόνισε ότι ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και αναμένει τολμηρές μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα.

«Όσο οι διαδηλώσεις και οι συνομιλίες συνεχίζονται, καλώ όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία και να εγγυηθούν την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν.

Και πρόσθεσε ότι «ο αιγυπτιακός λαός είναι αδικημένος και ζητεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είναι θέμα των αιγυπτίων ηγετών να ακούσουν με προσοχή τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις προσδοκίες του λαού τους».


»Μια ειρηνική μετάβαση είναι σημαντική και ελπίζω ότι ένας πραγματικός διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες και στο λαό θα οδηγήσει σε μια τέτοια διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία και να εκτιμήσει την κατάσταση στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι 15 πρεσβευτές θα έπρεπε να επισκεφτούν την Γάζα, το Ισραήλ, την Συρία, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, τόνισε ο Τσούρκιν, επισημαίνοντας πως δεν έχει πραγματοποιηθεί αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μέση Ανατολή από το 1979. «Πιστεύουμε πως δεν είναι σωστό το γεγονός ότι το ΣΑ έχει να επισκεφτεί την περιοχή τόσο καιρό» πρόσθεσε.

«Κάνουμε τώρα αυτήν την πρόταση διότι ανησυχούμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Όπως γνωρίζετε, όλες οι προσπάθειες για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους κατέληξαν σε αδιέξοδο και η κατάσταση στην περιοχή είναι εύθραυστη» υπογράμμισε.
 
ta nea