e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Μείωση 5,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο

Σε ύφεση η βιομηχανία
 
Μείωση της τάξεως του 5,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2010, έναντι πτώσης 7,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο του 2010 η πτώση του βιομηχανικού προϊόντος είχε διαμορφωθεί σε 4,2% και 7,1% αντίστοιχα.


Η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε κατά 4% έναντι πτώσης 6,5% τον Νοέμβριο του 2010.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση κατά 5,7%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

Η μείωση του γενικού δείκτη κατά 5,2%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 7,8%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψηφίων κλάδων: άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

β) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,0%.

Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης, μη μεταλλικών ορυκτών και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

γ) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 8,8%.

δ) Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,9%.


Η μείωση του γενικού δείκτη κατά 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:


1) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 6,6%.


2) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,8%.

3) Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 9,2%.

4) Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,7%.

Η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, με την μεταποίηση να αντιστοιχεί ελαφρώς σε πάνω από το 11% του ΑΕΠ.


ta nea