e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

""Ναι" στις πρωτοβουλίες για πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα"

Η κυβέρνηση θα επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία από όποια τράπεζα κι αν προέρχεται και οδηγεί σε ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα και χειροκροτεί κάθε πρωτοβουλία κατευθύνεται προς αυτή τη στόχευση είτε αφορά στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, είτε αφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη σχετικά με την πρόταση της Εθνικής τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha. Ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα γιατί ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ένα «ντιλ» τραπεζών - όταν δεν παρεμβαίνει ούτε στα εργασιακά, ούτε στο ληστρικό καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι τράπεζες - και ακόμη διερωτήθηκε αν θα υποστηρίξει και την φημολογούμενη συγχώνευση της Eurobank και της Alpha.


Όπως εξήγησε ο κ. Σαχινίδης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε τα προβλήματα που είχαν τράπεζες του εξωτερικού, αλλά το πρόβλημά του προκύπτει από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την ΕΚΤ.

Πάντως ο αρμόδιος υφυπουργός διευκρίνισε ότι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος δεν υπαγορεύεται από τις κυβερνήσεις αλλά από τις συνθήκες που διαδραματίζονται στην Οικονομία, απαντώντας έτσι στον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κινήσεις δημιουργίας καρτέλ «δυόμισι τραπεζών». «Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μία διάθεση για να υπαγορεύσει με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση θα ήταν πολύ δύσκολο να οδεύσει την διαδικασία ώστε από ένα σύνολο τραπεζών που υπάρχει σήμερα να καταλήξουμε σε «δυόμισι τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης.


dealnews.gr