e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Σύντομα» το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων από νεογνά

Με καθυστέρηση τριών ετών


Κοντά στην έκδοση της τελικής απόφασης βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, σχετικά με τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας των τραπεζών ομφαλοπλακουντικού αίματος.Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ζητά να υπαχθούν στον έλεγχό του οι ιδιωτικές τράπεζες, εφόσον βέβαια η λειτουργία τους επιτραπεί. Εκτιμά, πάντως, ότι οι δημόσιες τράπεζες επαρκούν.


Απάντηση στη Βουλή

«Εδώ και λίγο καιρό, σε πολύ στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το υπουργείο καταλήγει στην υπουργική απόφαση, με την οποία θα οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν και θα ελέγχονται αυτές οι τράπεζες» δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κώστα Κιλτίδη.

Παραδέχθηκε ότι η υπουργικής απόφαση έχει καθυστερήσει σημαντικά, αν και προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα του 2008.

Ανέφερε ακόμα ότι, κατά την άποψη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, οι ανάγκες στην Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν με δύο δημόσιες τράπεζες. Εφόσον επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών, ο Οργανισμός προτείνει να υπαχθούν κι αυτές στον έλεγχό του, με τις ίδιες προδιαγραφές και διαδικασίες αδειοδότησης που ισχύουν για τις δημόσιες τράπεζες.

Δημόσιες και ιδιωτικές

Οι τράπεζες ομφαλοπλακουντικού αίματος αποθηκεύουν βλαστικά κύτταρα των νεογνών, τα οποία μπορούν σε ορισμένες -λίγες- περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση παθήσεων του αίματος.

Στις δημόσιες τράπεζες, τα δείγματα αποθηκεύονται δωρεάν και μπορούν να χρησιμοποιούνται σε οποιονδήποτε συμβατό ασθενή.

Στις ιδιωτικές τράπεζες, τα κύτταρα προορίζονται αποκλειστικά για τις οικογένειες των δοτών. Η φύλαξη χρεώνεται και η αποθήκευση γίνεται συχνά σε εγκαταστάσεις κρυοσυντήρησης εκτός Ελλάδας.

*Με αφορμή τη συζήτηση για τις τράπεζες βλαστοκυττάρων, ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης ανέφερε ακόμα εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα το υπουργείο θα είναι σε θέση να ανακοινώσει πρωτοβουλίες, γύρω από τα θέματα των μεταμοσχεύσεων που θα αλλάξουν την αρνητική εικόνα της χώρας».
 
ta nea