e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σύσσωμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει το θέμα των προσφύγων, ζητούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί

Ανησυχία για τη μετανάστευση από τη Β.Αφρική


Την αλληλεγγύη τους προς την Ιταλία, που βρέθηκε αντιμέτωπη με νέο μεταναστευτικό κύμα από την βόρειο Αφρική, εξέφρασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη. Η πρωτοβουλία της έκτακτης συνάντησης των υπουργών ήταν του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Μαρόνι. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι υπουργοί εσωτερικών της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Στην κοινή τους ανακοίνωση οι έξι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει το θέμα της Μεσογείου στην πρώτη θέση της πολιτικής της ατζέντας, προκειμένου να αναπτυχθεί μία νέα πολιτική δράση και συνεργασία, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες της βορείου Αφρικής στην εξασφάλιση θεσμικής σταθερότητας.
Όπως υπογραμμίστηκε, το θέμα του νέου μεταναστευτικού κύματος, πρέπει να αποτελέσει θέμα ολόκληρης της Ένωσης, με ουσιαστική υπερίσχυση της αρχής της αλληλεγγύης.



Στη συνάντηση της Ρώμης κατέστη σαφές ότι σύσσωμη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας και των ενδεχόμενων νέων μεταναστευτικών κυμάτων από τις ακτές της Μεσογείου. Ο κ. Μαρόνι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε σαφή αναφορά στην ανάγκη υιοθέτησης, εκ μέρους της Ευρώπης, ενός συστήματος «βιώσιμου ασύλου», ώστε να κατανεμηθεί το βάρος των νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, οι έξι υπουργοί των μεσογειακών χωρών της ΕΕ τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, «οι πολίτες των χωρών της βορείου Αφρικής που μπορεί να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 300.000».

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε, με τη σειρά του, ότι το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων από την Τυνησία αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αντιδράσει και πως «αυτό, άλλωστε, ζητούν και οι πολίτες. Θέλουν ασφάλεια, αλληλεγγύη, ποιότητα ζωής». Ο Έλληνας υπουργός είπε ακόμη ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ειρηνική και δημοκρατική μετεξέλιξη των καθεστώτων της βορείου Αφρικής. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει να είναι παρούσα στο σύνολο των θαλάσσιων συνόρων της και η χώρα μας εκφράζει την πλήρη της αλληλεγγύη προς την Ιταλία, που δέχθηκε, τις ημέρες αυτές, μεγάλο αριθμό μεταναστών».

«Συζητήθηκε η προσφορά της Frontex, με την ανάγκη αναθεώρησης του επιχειρησιακού της σχεδιασμού. Ενημέρωσα, επίσης, και τους συναδέλφους μου για τις έντονες πιέσεις από τις μεταναστευτικές ροές, που δέχεται η Ελλάδα, όπως και για τους τρόπους αντιμετώπισής τους» τόνισε ο κ. Παπουτσής.

Σε ό,τι αφορά στις αφίξεις στα νότια ιταλικά νησιά της Λαμπεντούζα και της Παντελερία, ο Ρομπέρτο Μαρόνι έκανε γνωστό ότι «από την αρχή της κρίσης στην Τυνησία έως χθες, στις δυο αυτές περιοχές της Ιταλίας, έχουν αφιχθεί 6.300 λαθρομετανάστες, στην πλειονότητά τους Τυνήσιοι». Οι αιτήσεις για πολιτικό άσυλο δεν ξεπερνούν τις 100, ενώ για τους υπόλοιπους, πρόκειται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασης.

Ο Ιταλός υπουργός έκανε, επίσης, γνωστό ότι οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μόνιμη ομάδα εργασίας για εκτιμήσεις, αμοιβαία παροχή βοήθειας και ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε, τέλος ότι «η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τη λαθρομετανάστευση και, την ίδια στιγμή, να στηρίξει όσους χρειάζονται βοήθεια και προστασία. Η αρχή της αλληλεγγύης, όμως, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως βάση, για όλες τις χώρες της Ένωσης».
 
ta nea