e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Σε υψηλό διμήνου το ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο του τελευταίου διμήνου, εν μέσω σεναρίων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην αύξηση των επιτοκίων της. Η νέα άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2,4% τον Ιανουάριο - πάνω από το όριο του 2% που η ΕΚΤ θεωρεί συμβατό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα για τη σταθερότητα των τιμών - πυροδότησε εκτιμήσεις των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του ευρώ να διαμορφώνεται πάνω από τα 1,37 δολάρια.


Οι επενδυτές, αναφέρει το Ρόιτερ, θεωρούν ότι το ευρώ μπορεί να ανατιμηθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα αν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ εμφανισθεί με αυστηρή διάθεση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μετά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σύμφωνα, όμως, με άλλους αναλυτές είναι υπερβολικές οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει σύντομα τα επιτόκιά της. "Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό ο κ. Τρισέ να εμφανισθεί αύριο αυστηρός (σ.σ.: όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού), αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να μιλάς αυστηρά έως να αυξήσεις πραγματικά τα επιτόκια", σημείωσε αναλυτής της τράπεζας UBS.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις οικονομολόγων, στις οποίες αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, οι οποίοι δεν "βλέπουν" αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πριν από τα τέλη του 2011. Η αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες στην Ευρωζώνη αποδίδεται στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων.


nooz.gr