e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Νέα επίθεση στα spread της περιφέρειας

Οι ανησυχίες για τις δανειακές ανάγκες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, με την Πορτογαλία να "σηκώνει" την αυλαία του δανεισμού σήμερα και μάλιστα με υψηλό κόστος, οδηγεί προς νέο ιστορικό υψηλό το κόστος δανεισμού για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα.Η Πορτογαλία, η οποία αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλό έλλειμμα, «τέσταρε» την εμπιστοσύνη των επενδυτών οι οποίοι ζήτησαν 3,686% για να αγοράσουν εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, από 2,045% τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Ο Οργανισμός Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας δημοπράτησε έντοκα αξίας 500 εκ. ευρώ και η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 2,6 φορές έναντι 2,4 της προηγούμενης δημοπρασίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, η δραματική αύξηση της απόδοσης ήταν αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά.


Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, της πρώτης μέσα στο 2011, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την Πορτογαλία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Σημαντική μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αντέξει το υψηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές και θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund ανέρχεται στις 973 μ.β. την τετάρτης, κατά 1,49 μ.β. υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης.


Παράλληλα, μικτές διακυμάνσεις για τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας με τα ιρλανδικά να διαμορφώνονται στις 613 μ.β. (+3,51 μ.β.), τα πορτογαλικά στις 375 μ.β. (+1,13 μ.β.), τα ισπανικά στις 241 μ.β. (-3,23 μ.β.) και τα ιταλικά στις 173 μ.β. (-0,30 μ.β.).

Επισημαίνεται ότι, το ελληνικό spread κατέγραψε την μεγαλύτερη τιμή κλεισίματος το Μάιο του 2010 όπου και ανήλθε στις 956 μ.β.

Φόβος στα χρηματιστήρια

Επιταχύνεται η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς η Πορτογαλία μπορεί μεν να πέρασε το πρώτο μεγάλο τεστ του 2011 για τις χώρες της περιφέρειας στις αγορές ομολόγων, πλήρωσε ωστόσο πολύ μεγάλο κόστος.

Σε φυγή τρέπονται οι επενδυτές από τις τράπεζες της αγοράς της Λισσαβόνας, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης PSI 20 διεύρυνε τις απώλειες του, έπειτα από την άνοδο των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων που πούλησε σήμερα η Πορτογαλία.

Tην ερχόμενη εβδομάδα, βγαίνουμε στις αγορές

H δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το 2011, αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου και θα επαναληφθεί στις 18 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ώρα τα επιτελεία των ξένων οίκων αξιολόγησης, ετοιμάζουν νέο "χτύπημα" για την ελληνική οικονομία, ίσως με βαρύτερες υποβαθμίσεις.

Οι οίκοι Fitch και Moody’s αναμένουν τις ενημερώσεις για το κλείσιμο 2010 και ύστερα να πράξουν.




Πάντως, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προχωρήσει την Τρίτη 11 Ιανουαρίου στην δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων και στις 18 Ιανουαρίου 3μηνων γραμματίων. Στα τέλη του έτους, τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν περίπου 5,7 δισ.. ευρώ, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Δύσκολοι μήνες για το 2011, θεωρούνται ο Μάρτιος και ο Αύγουστος, όπου λήγουν πολλά παλαιά δάνεια, ύψους περίπου 18 δισ.


Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση για το ευρω-ομόλογο, καθώς υπάρχει αισιοδοξία, από ορισμένες πλευρές, ότι θα καμφθεί τελικώς η γερμανική άρνηση.


nooz.gr