e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές τροφίμων το Δεκέμβριο

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των τροφίμων ανά τον κόσμο, με τον δείκτη FAO Food Price Index του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, να διαμορφώνεται στις 237,6 μονάδες το Δεκέμβριο, από 223,3 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο.



Για έκτο συνεχή μήνα, ο δείκτης Food Price Index σημειώνει άνοδο εξαιτίας της αύξησης της τιμής της ζάχαρης και των τιμών των σιτηρών και των ελαίων, με αποτέλεσμα να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όπου άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία.


Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων αναμένεται να επιφέρει πλήγμα όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες, αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των προϊόντων μεγάλου εύρους εταιρειών, από τη McDonald έως την Kraft.


Η εκτίναξη των τιμών συνεπάγεται επίσης, αύξηση του γενικού πληθωρισμού, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε ανώτερα από τα επιθυμητά επίπεδα, τα οποία έχουν ορίσει οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη, ενώ σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στο κόστος του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων παγκοσμίως, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2011, υπερβαίνοντας το 1 τρισ. δολάρια που ήταν πέρσι.


dealnews.gr


Ο FAO, ο δείκτης τιμών τροφίμων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ξεπέρασε ακόμη και τα επίπεδα του 2008, όταν η εκτίναξη των τιμών στα τρόφιμα είχε πυροδοτήσει αναταραχές σε μεγάλο αριθμό χωρών.