Μπορεί το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων να έχει ταράξει για τα καλά τα νερά στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά η πλειοψηφία των εργοδοτών στη βόρεια Ελλάδα τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής. Με εξαίρεση την περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα και δύο προσκλήσεις για σχετικές διαπραγματεύσεις προς εργαζομένους, σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης δεν είχε γνωστοποιηθεί άλλη περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης για μείωση των αποδοχών εργαζομένων.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα δέκα σώματα επιθεώρησης εργασίας, σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Επιθεώρησης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την αντίστοιχη υπηρεσία στη Δ.Μακεδονία.
Οι εργοδότες απευθύνονται μεν στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, αλλά προς το παρόν ζητούν μόνο πληροφορίες για τη διαδικασία υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων.
Πρόσκληση για διαπραγματεύσεις σε άλλες 2 επιχειρήσεις
Πάντως, περισσότερες επιχειρήσεις, ιδίως στο νομό Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι θα επιδιώξουν την υπογραφή συμβάσεων του είδους στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έγινε ήδη σχετική πρόσκληση για διαπραγματεύσεις στους εργαζομένους, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρησιακών/εργοστασιακών σωματείων στην περιοχή, υπό την απειλή απολύσεων. Η υποστελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας, προσθέτουν, επιδεινώνει το πρόβλημα.
Σέρρες: Καταγγελίες για μειώσεις μισθών έως 35%
Μειώσεις μισθών, ακόμη και έως 35%, σε επιχειρήσεις των Σερρών, χωρίς επιχειρησιακές, αλλά με ατομικές συμβάσεις, καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλκης Απιδόπουλος. Υποστηρίζει πως περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νομού κατάφεραν, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, με τις μισές εξ αυτών να επιλέγουν την οδό της μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική.
Υπό την απειλή της απόλυσης, υποστηρίζει ο κ.Απιδόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να συγκροτήσουν επιχειρησιακά/εργοστασιακά σωματεία και η μοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οι κλαδικές συμβάσεις.
«Τα σωματεία δεν ξεπερνούν τα τρία στις Σέρρες, σε μια περιοχή όπου η μαύρη εργασία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στη Βουλγαρία, ξεπερνά το 35%», αναφέρει ο κ. Απιδόπουλος.
Προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει θεσμική θωράκιση των νόμιμων εργαζομένων και πάταξη της μαύρης εργασίας, με κατάθεση της μισθοδοσίας τους μέσω επιταγής ή τραπεζικού λογαριασμού.
Παράλληλα, συμπληρώνει, επιβάλλεται να ενισχυθούν με προσωπικό οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, καθώς σήμερα δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Κιλκίς: Επιχειρησιακές συμβάσεις δεν χρειάζονται, γιατί... δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία
Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται πλέον τα επιχειρησιακά σωματεία στο νομό Κιλκίς, όπου οι άνεργοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 3.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γεώργιο Ιωαννίδη.
«Στα περισσότερα εργοστάσια του Κιλκίς δεν χρειάζονται επιχειρησιακές συμβάσεις, γιατί απλά δεν υπάρχουν εργοστασιακά σωματεία. Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, αν δεν ενισχυθούν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, που σήμερα βρίσκονται υπό διάλυση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΕΚΘ: Οι εργαζόμενοι να καταγγέλλουν άμεσα τις προσκλήσεις για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων
Να κοινοποιούν άμεσα στο ΕΚΘ την οποιαδήποτε απόπειρα υπογραφής βλαπτικών για τα συμφέροντά τους επιχειρησιακών συμβάσεων, καλεί τους εργαζομένους και τα σωματεία ο νέος πρόεδρος του Κέντρου, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και προς το παρόν δεν έχουν υπογραφεί τέτοιες συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει πρόσκληση για διαπραγμάτευση σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.
«Περιμένουμε στο επόμενο διάστημα να υπάρξουν τέτοιες κινήσεις από πλευράς των εργοδοτών. Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε παθητικοί», ξεκαθάρισε.
ΠΑΜΕ: "Τσουνάμι" απολύσεων και μειώσεων μισθών
«Τσουνάμι» απολύσεων και μειώσεων μισθών στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η τοπική γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Με βάση δικά του στοιχεία, το ΠΑΜΕ ισχυρίζεται ότι η κατάσταση σε επιχειρήσεις του νομού διαμορφώνεται ως εξής:
-Hellenic Catering:υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση ωραρίου από 8 σε 7 ώρες, με μείωση μηνιαίου μισθού κατά 180-200 ευρώ.
-Ξενοδοχείο «Πεύκα» (Πανόραμα): Οι εργαζόμενοι πιέζονται να αποδεχτούν μείωση μισθού 20% ή μείωση ωραρίου από 8 σε 7ώρες με αντίστοιχη μισθολογική υποβάθμιση
-Είδη Υγιεινής «Μπακατσέλος»: περικοπή επιδομάτων κατά 50-100 ευρώ μηνιαίως.
-Μεταφορική εταιρία «Κιούσης» και επιχείρηση ξύλου «Δίον ΑΤΕΒΕ»: πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση μισθού 20%.
-Επιπλοποιία «Ιωαννίδης»: Πιέσεις για μείωση ωραρίου από 8ωρο σε 4ωρο, με ανάλογη μείωση μισθού
-Επιπλοποιία «Διαμαντίδης»: Πιέσεις για μείωση ημερών εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθού
-Τυπογραφείιο «Φίλιππος» (Κιλκίς): απολύσεις έξι εργατών και πρόσκληση σε συζήτηση για μειώσεις μισθών 15%
-Γραφικές Τέχνες «Τριανταφυλλίδης’ (Λάκκωμα): Μείωση ημερών εργασίας από 5 σε 1 ή 2 ή 3ανά εργαζόμενο
-Καταστήματα “Sam-13” (τα πέντε από τα 40 εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη): πιέσεις για μείωση ωραρίου από 8 σε 7 ώρες με αντίστοιχη μείωση μισθού
-Εταιρία ενοικίασης προσωπικού-καθαριότητας-φύλαξης ISS: Η εταιρία, που στις 3/1/2011 ανέλαβε την καθαριότητα στο ΑΠΘ, κάλεσε τους 500 εργαζομένους να υπογράψουν αντί για σύμβαση αορίστου χρόνου (που είχαν μέχρι σήμερα), μηναία σύμβαση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ