e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στη Βουλή κατατίθεται στις αρχές Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη διαιτησία

Έντονες αντιδράσεις από τα συνδικάτα


Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου σχετικά με τη «Διαδικασία Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών», το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζουν ότι στόχοι είναι «η προώθηση των αρχών της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας, και της αμεροληψίας στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η εξισορρόπηση του δικαιώματος εργοδοτών και εργαζομένων να προσφεύγουν στη Μεσολάβηση και Διαιτησία και η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)».



Οι βασικές αρχές του προτεινόμενου σχεδίου νόμου είναι αποτέλεσμα διαλόγου και ευρείας συναίνεσης με τους κοινωνικούς εταίρους, κτά τοι υπουργείο.


Στο νέο νόμο προβλέπεται «ρητά», σύμφωνα με το υπουργείο, η τήρηση της αρχής της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, ως θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις υπηρεσίες του ΟΜΕΔ, οι οποίες αποτελούν αρχές του Κανονισμού Μεσολαβητών - Διαιτητών.

Παράλληλα, απαλείφεται η «ασυμμετρία» προσφυγής και εκπροσώπησης και τον ορισμό μεσολαβητή μπορεί να ζητήσει οποιοδήποτε από τα ενδιαφερόμενα μέρη, διευκρινίζονται οι


χρονικές προθεσμίες μεσολάβησης, και εμπλουτίζεται το έργο του μεσολαβητή, με ρητή αναφορά στην ανάγκη εξέτασης της οικονομικής κατάστασης και της εξέλιξης της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.


Στη συλλογική διαφορά άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται και η εκτίμηση της ποιότητας των εργασιακών σχέσεων και όρων εργασίας, καθώς και η εξέλιξη της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε σχέση με το κόστος των συντελεστών παραγωγής.

Ακόμη, εισάγονται νέες ρυθμίσεις σχετικά με τη διαδικασία της διαιτησίας και τις προϋποθέσεις προσφυγής σε αυτήν.

Έτσι, η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται: σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών, μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση. μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, μετά την υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.

Σημαντικές είναι και οι αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία του ΟΜΕΔ, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «ενδυναμώνεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων» στη διοίκηση του ΟΜΕΔ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται εννεαμελές, ενώ ήταν ενδεκαμελές. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων παραμένουν έξι, εκ των οποίων τρεις εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και ανά ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ακόμη, η θητεία του ΔΣ γίνεται τριετής και ο επαναδιορισμός των ιδίων μελών επιτρέπεται για μια συνεχόμενη τριετία.

Ορίζεται η δημιουργία διακριτών Σωμάτων Μεσολαβητών και Διαιτητών και προσδιορίζεται ο ανώτατος αριθμός των μεσολαβητών και διαιτητών για όλη τη χώρα σε 38, εκ των οποίων οι 12 θα είναι διαιτητές.

Ορίζονται διακριτά προσόντα για τους μεσολαβητές και τους διαιτητές και διευκρινίζεται ότι προσλαμβάνονται έπειτα από δημόσια προκήρυξη με τριετή θητεία, που είναι δυνατόν να ανανεώνεται.

Η πρόσληψη και η αξιολόγηση των μεσολαβητών και διαιτητών, καθώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας Μεσολαβητών και Διαιτητών αποφασίζεται με την ομόφωνη απόφαση 7 τουλάχιστον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Από το 1992 έως το 2010 ο ΟΜΕΔ χειρίσθηκε 3.877 αιτήσεις για παροχή υπηρεσιών Mεσολάβησης και Διαιτησίας, προσωπικού ασφαλείας και δημοσίου διαλόγου. Ειδικότερα, 2.340 υποθέσεις Mεσολάβησης, 1.158 υποθέσεις Διαιτησίας, 163 υποθέσεις Mεσολάβησης για προσωπικό ασφαλείας, 216 υποθέσεις δημοσίου διαλόγου.
 
ta nea