e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

Η αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα απασχολήσει τους 28 ηγέτες των χωρών - μελών της συμμαχίας

Για τη Λισαβόνα αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να λάβει μέρος στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με διεθνείς διπλωματικούς κύκλους η Σύνοδος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αφού οι 28 χώρες μέλη της Συμμαχίας θα κληθούν να αποφασίσουν την αποχώρηση μέχρι το 2014 του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

Τα άλλα μεγάλα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής είναι η ανανέωση της Συμμαχίας, οι σχέσεις της με άλλους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και η αποκατάσταση της συνεργασίας με τη Ρωσία.

Σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να συζητούν το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο θα καθοδηγήσει την αποστολή της Συμμαχίας κατά την επόμενη δεκαετία.


Η επεξεργασία του νέου στρατηγικού δόγματος θα προσανατολισθεί προς την αντιμετώπιση νέων απειλών, όπως η τρομοκρατία, ο κυβερνοπόλεμος, η πειρατεία, η διασπορά των βαλλιστικών πυραύλων και των πυρηνικών όπλων.

Θα εγκρίνουν επίσης περικοπές στη δομή των μόνιμων μηχανισμών της Συμμαχίας, με τη μείωση κατά το εν τρίτον του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού που αριθμεί 20.000 άτομα.

Στη συνέχεια οι ηγέτες των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για μία σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με στόχο την αποκατάσταση της συνεργασίας των δύο πλευρών, μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008.


Αναμένεται ότι η Ρωσία θα αυξήσει τα δικαιώματα διέλευσης στα τρένα που μεταφέρουν προμήθειες για το ΝΑΤΟ από τις χώρες της Βαλτικής προς το Αφγανιστάν.


ta nea