Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά
Κοντά στο 1 δισ. ευρώ θα είναι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από τα νέα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος και τονίζει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 13%.Η έμμεση φορολογία και οι δημόσιες επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο δηλώνει ότι '«είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο 2010, οι οποίες είναι άδικες για τους Έλληνες καταναλωτές, που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για ΦΠΑ'», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.
Δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με «συντεχνίες».
«Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αναπτυξιακή δυναμική που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Αν υπάρξει παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει ανοχή πλέον», είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων.
Στελέχη από τους κλάδους του λιανεµπορίου και της βιοµηχανίας τροφίµων δήλωναν ότι αιφνιδιάστηκαν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ ορισµένοι έλεγαν ότι η ενηµέρωση που είχαν ήταν ότι στα τρόφιµα θα υπήρχαν ορισµένες βασικές κατηγορίες που θα παρέµεναν στο 11%.
Κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑ και υπέρ του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τάσσεται και η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β.Κορκίδης, σε δηλώσεις του σχολίασε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι λάθος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται.
Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει ότι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα λείψει από την υπόλοιπη κατανάλωση.
Τόνισε δε ότι τη στιγμή όπου γίνεται μια προσπάθεια για να μειωθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αλλά και για την αναθέρμανση της οικονομίας, τέτοια μέτρα είναι σαν «χτύπημα κάτω από τη μέση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
ΤΑ ΝΕΑ