e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο Βρετανός πρέσβης εξηγεί τι θα συμβεί με τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών στη χώρα του

Προσθήκη λεζάντας
Μέσα από το blog του


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι γονείς με παιδιά που επιθυμούν να σπουδάσουν σε βρετανικά πανεπιστήμια, εάν η πρόταση της κυβέρνησης για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.Όπως αναφέρει ο Βρετανός πρέσβης, Ντέιβιντ Λάντσμαν στο blog του, η κυβέρνηση πρότεινε στα πανεπιστήμια να χρεώνουν τα δίδακτρα έως και 7.050 ευρώ το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι και 10.600 ευρώ.


Οι φοιτητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα δίδακτρα, αντιθέτως θα λαμβάνουν ένα δάνειο για να καλύψουν το κόστος, το οποίο θα αποπληρώνουν όταν καταφέρουν να έχουν εισόδημα πάνω από ορισμένο όριο. Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα είναι είναι κυμαινόμενο και θα υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε υποψήφιου.


Αυτό το σύστημα θα ισχύει όχι μόνο για τους Βρετανούς φοιτητές, αλλά και για τους σπουδαστές από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αν και τα όρια εισοδήματος θα ποικίλουν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι δίκαιο για όλους. Οι φοιτητές που παραμένουν στη Βρετανία θα αποπληρώνουν το δάνειο τους δια μέσου του βρετανικού φορολογικού συστήματος.


Όπως επισημαίνει ο Βρετανός πρέσβης, η πρόταση της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2012.


Στο blog του ο κ.Λάντσμαν τονίζει ότι η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή των Ελλήνων φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και οι Έλληνες φοιτητές είναι η ένατη μεγαλύτερη κοινότητα μη-βρετανών φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια.
 
ta nea