e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Υπό διαπραγμάτευση μόνο ο τρόπος εφαρμογής των εργασιακών σχέσεων, δηλώνει ο Γ.Πεταλωτής

Προσπάθεια να κλείσει το θέμα


Το θέμα των συμβάσεων εργασίας σε σχέση και με την τοποθέτηση της Λ.Κατσέλη βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γ.Πεταλωτής τόνισε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν, οι επιχειρησιακές, όμως, γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα». Θα ισχύσουν, συνέχισε, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο, συνέχισε.


Συμπλήρωσε δε ότι αυτή είναι και η θέση της κ. Κατσέλη.


Ο Γ.Πεταλωτής διευκρίνισε ότι το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο: «Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής και δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις.»

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως ξέρει να κάνει τη δουλειά της, ότι έχει ευαισθησίες και βάζει κριτήρια και γνώμονες, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.


Για το εάν η υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, με αφορμή άρθρο της στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει το χρόνο που δημοσιεύθηκε το άρθρο και ερωτηθείς εάν το Μ.Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για το περιεχόμενό του, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όταν σήμερα διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για τη χώρα, χάνουμε την ουσία να ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες».



Επιπλέον, απάντησε αρνητικά για το εάν η τρόικα μετέφερε παράπονα για τη συνεργασία της με την κ. Κατσέλη.

Ερωτηθείς εάν ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μειώσεις μισθών, ο κ. Πεταλωτής απάντησε καταφατικά.


Σχετικά με τη δέσμευση να μη γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ, τόνισε ότι ισχύει η θέση της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, για αυτό ακριβώς μιλάμε για μετατάξεις και όχι για απολύσεις, ισχύει η θέση μας».

Σε άλλη ερώτηση για τις «δυσλειτουργίες» στην κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από την αρθρογραφία τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν έχει αντιληφθεί αιχμές.

«Οι απόψεις των βουλευτών είναι σεβαστές, υπάρχει όμως μια κυβέρνηση σταθερότητας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρνει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Σημείωσε δε ότι η τρίτη δόση του δανείου σαφώς και θα εκταμιευθεί και ότι για την τέταρτη θα αξιολογηθεί πώς πηγαίνει η ελληνική οικονομία και θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία.


«Μέχρι τώρα, όμως, αποδείξαμε ότι υλοποιούμε τους στόχους μας και η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη και είμαστε σίγουροι ότι με τον ίδιο τρόπο θα εκταμιευθεί και η τέταρτη δόση».


Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης είναι «σκληρές» και όχι «δραματικές» και επισήμανε ότι η ίδια η τρόικα αναφέρθηκε στο λόγο για την αναβολή της συνέντευξης Τύπου που τελικά θα δώσει την Τρίτη.


Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι με πολύ μεγάλο κόπο και με την αξιοπιστία της χώρας στο ναδίρ, η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, όταν, όπως πρόσθεσε, «τότε ο κ. Σαμαράς μας λοιδορούσε και μας πρότεινε, αντί μιας σοβαρής πολιτικής και υπεύθυνης πρότασης, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας».

«Δυστυχώς και για την Ιρλανδία και τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν δικαιώνεται για τις εξελίξεις, ευτυχώς, όμως, για όλους μας δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο πρωτοστατήσαμε», πρόσθεσε.
 
ta nea