Κτίριο μεγάλης σημασίας
Μνημείο μεγάλης καλλιτεχνικής, κοινωνικής και ιστορικής σημασίας χαρακτηρίστηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ στη Βαρειά Μυτιλήνης ως προς το κελυφός του.Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, το μουσείο, που φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές και συνδέεται με εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου, μπορεί να προσελκύσει πολλούς τουρίστες στο νησί, αν δοθεί η κατάλληλη σημασία για την ανάδειξή του.
Σύντομα θα ληφθούν μέτρα για τη διάσωση του ιστορικού μουσείου, που έχει υποστεί ζημιές από την υγρασία, αλλά και για τα βιβλία, τα χαρακτικά και τα υπόλοιπα έργα που εκτείθενται σε κακή κατάσταση.
Κατά τις εργασίες αποκατάστασης όλα τα πολύτιμα εκθέματα θα μεταφερθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, προκειμένου να γίνει σωστή και ασφαλής καταγραφή.
Το Μουσείο Τεριάντ βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της Μυτιλήνης, απέναντι από το μουσείο Θεόφιλου. Άνοιξε τον Αύγουστο του 1979 και από τότε χαρακτηρίστηκε ως μοναδικό μουσείο στο είδος του.
Στις αίθουσές του εκτέθηκε το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου καλλιτέχνη, Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, που αποφάσισε να δωρήσει τα έργα του στην πόλη όπου γεννήθηκε, τη Μυτιλήνη.
Ο Στρατής Ελευθεριάδης υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και ύστερα από την συνεργασία του με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, γεννήθηκαν τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, που είναι από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου.
Στις αίθουσές παρουσιάζονται επίσης λιθογραφίες των Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ, Μιρό, Μπόρες, Μπαουντίν, αλλά και έργα των Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Τσαρούχη, Κανέλλη και άλλων πολλών.
Το ΚΣΝΜ σχεδιάζει να συζητήσει σύντομα για την αποκατάσταση και κήρυξη του γειτονικού Μουσείου ως μνημείου του οποίου η σημερινή κατάσταση δεν αντικατοπρίζει την σημασία που του αναλογεί.
ta nea