e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο περικοπής μισθών και συντάξεων

«Είναι ξεκάθαρο, από και προς κάθε πλευρά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν νέα μέτρα τέτοια, που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής,με αφορμή και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ.Σημείωσε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει θέσει, όπως και η υλοποίηση των αποφάσεων αυτού του προγράμματος, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και ότι εφόσον τηρείται απαρέγκλιτα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι και ο υπουργός Οικονομικών χτες από το Λονδίνο απέκλεισε πλήρως το να υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα και μάλιστα φόροι και περικοπή μισθών και συντάξεων και τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν μισθοί και συντάξεις, ούτε να επιβληθούν άλλα φορολογικά βάρη επιπλέον από αυτά που προβλέπονταν στη συμφωνία που κάναμε με τους εταίρους μας, γιατί ο πολίτης και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν».

Συμπλήρωσε δε ότι αυτό, όμως, που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι η περικοπή δημοσίων δαπανών, γιατί, όπως εξήγησε, «όσο κι αν νοικοκυρέψαμε το δημόσιο, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω περιστολή ανάγκη».

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι στις δηλώσεις του ο κ. Γιούνκερ - τον οποίο χαρακτήρισε «αξιόπιστο άνθρωπο»- ανέφερε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την Ελλάδα, ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να τηρήσουν και να επιτύχουν τους στόχους για το 2011 και ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι αξιόπιστο.

Κληθείς να σχολιάσει πρόβλεψη της «Μόργκαν Στάνλει» ότι θα παραμείνουμε στο χρηματοδοτικό «άρμα» της τρόικας για περισσότερο χρόνο,ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους στόχους που έχει βάλει και σημείωσε ότι είναι υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφόσον τους τηρούμε.

«Συνεπώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής ως προς αυτά και φυσικά οτιδήποτε θα μας έβγαζε έξω από αυτούς τους στόχους, διερευνώντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα βοηθούσε την προσπάθεια που κάνουμε», συμπλήρωσε.

Για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε θα μπορεί να φέρει σε δυσκολία τους στόχους μας δεν είναι πολύ εύκολο να γίνει, ωστόσο επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για αναπλήρωση του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη, όσο και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Σούρλα για κήρυξη πτώχευσης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «εμείς τη σώσαμε τη χώρα, ο κ. Σούρλας προφανώς έμεινε στα στοιχεία που είχε όταν κυβέρνηση ήταν η ΝΔ» και πρόσθεσε ότι αυτή η άποψη θα πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ.

«Η συναίνεση είναι το ζητούμενο για εμάς, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, όμως δεν έχει να κάνει με την ατιμωρησία και δεν γίνεται με ανταλλάγματα. Συμψηφισμούς και άλλου είδους δοσοληψίες δεν πρόκειται να τις κάνουμε».


Αυτό σημείωσε ο κ. Πεταλωτής για το εάν η εξεταστική για την οικονομία θα αναβληθεί, στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου για συναινέσεις.

«Υπάρχει μια ανοικτή πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για συναίνεση, αλλά εκείνο που μας αφορά κυρίως είναι η συναίνεση από τις κοινωνικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κριτική που άσκησε η Υπουργός Λ. Κατσέλη για τη διαχείριση του θέματος της περαίωσης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι καθένας κάνει τις εκτιμήσεις του και ότι «εμείς ασκούμε μια κυβερνητική πολιτική. Θέλουμε και τα έσοδα να αυξηθούν και τους πολίτες να προστατέψουμε κλείνοντας τις εκκρεμότητές τους και φυσικά δεν είναι μέριμνά μας να συνυπολογίζουμε τα πάντα και να τα θέτουμε σε έναν καθαρά προεκλογικό στόχο, έτσι όπως θα μπορούσε να γίνει και με το ζήτημα της περαίωσης». «Εάν υπάρχουν λάθη στην περαίωση σαφώς και η κρατική μηχανή είναι υποχρεωμένη να τα διορθώσει», πρόσθεσε.

Για το εάν η κυβέρνηση εκλαμβάνει την ψήφο των πολιτών ως «λευκή επιταγή» για να προχωρήσει σε απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι: «Δεν μιλάμε για απολύσεις και δεν υπάρχει καμία 'λευκή επιταγή' και είναι μακριά από την αντίληψη που έχουμε για την ψήφο του πολίτη που για εμάς έχει μεγάλη σημασία». Επιπλέον, είπε ότι «ακόμα και αν ήμαστε πρώτοι με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, ποτέ δεν θα μιλούσαμε για 'λευκή επιταγή', αλλά έχουμε την εντολή του ελληνικού λαού, τη λάβαμε πριν ένα χρόνο και την επαναβεβαιώσαμε, συνεπώς, εμείς κάνουμε τη δουλειά μας που είναι η σωτηρία της χώρας».

«Εμείς, όποια απόφαση έχουμε την ανακοινώνουμε. Τους στόχους μας τηρούμε απαρέγκλιτα και μέχρι εκεί», είπε, ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.


 nooz.gr