e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Το Κυπριακό βρίσκει και πάλι μπροστά της η Τουρκία στην έκθεση προόδου της ΕΕ

Εκτοξεύει βέλη ο Γκιουλ


Για το Κυπριακό, την ελευθερία του Τύπου και την απουσία μεταρρυθμίσεων αναμένεται να καυτηριάσει για μία ακόμη φορά η Κομισιόν την Τουρκία στην έκθεση προόδου που δημοσιοποιείται την Τρίτη. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγορεί ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι εγείρουν «άδικα και τεχνητά εμπόδια» -δήλωση που παραπέμπει σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο Κυπριακό.Στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Τουρκία αναμένεται να επικροτηθεί για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που τέθηκε σε δημοψήφισμα από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο μελανά σημεία παραμένουν τα μειονοτικά δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου.


Το Κυπριακό θεωρείται το κυριότερο ανεπίλυτο πρόβλημα, μαζί με την αποτυχία της Άγκυρας να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης προόδου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ έστρεψε «προκαταβολικά» τα «πυρά» του στην ΕΕ, κατηγορώντας ορισμένες ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι δημιουργούν «άδικα και τεχνητά εμπόδια» στην τουρκική ενταξιακή πορεία.


Μιλώντας τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία, ο Γκιουλ δήλωσε ότι «η μεταφορά πολιτικών ζητημάτων ορισμένων κρατών-μελών στη διαπραγματευτική διαδικασία οδηγεί σε τεχνητά προβλήματα και αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποδεκτό».

Ο Γκιουλ δεν ανέλυσε περαιτέρω, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν το Κυπριακό για να καθυστερήσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας τους. Η τουρκική Hurriyet επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να επικρίνει τη Γαλλία, ήταν όμως αιχμηρός έναντι των χωρών που «κρύβονται» πίσω από την Κύπρο.

Μιλώντας από το Λονδίνο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε επίσης ότι η διεθνής ισορροπία δυνάμεων κλίνει προς την Ανατολή και οι «27» πρέπει να δεχθούν στους κόλπους τους την Άγκυρα εάν θέλουν να παραμείνουν «παγκόσμιος παίκτης». Παράλληλα, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενταχθεί τελικά στην ΕΕ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο Γκιουλ επανέλαβε ότι για την Τουρκία η ένταξη παραμένει στρατηγικός στόχος, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του θα ενταχθεί στην ομάδα των αναδυόμενων οικονομικών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

* Από τα 13 κεφάλαια στην ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας έχει ολοκληρωθεί μόνο το ένα, το οποίο αφορά στην Επιστήμη-Τεχνολογία. Τα υπόλοιπα είτε έχουν μπλοκαριστεί από τη Γαλλία, είτε από την Κύπρο.


ta nea