e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μείωση 7,1% της βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο


Στο 9μηνο υποχώρησε κατά 5,7%

Μείωση 7,1% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2010 παρουσίασε σε ετήσια βάση μείωση 5,7%.Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής παρακολουθεί την μηνιαία παραγωγή στους κλάδους ορυχείων – λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και δείχνει την εξέλιξη της προστιθέμενης αξίας κόστους συντελεστών παραγωγής, σε σταθερές τιμές.


Ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς της βιομηχανίας (ορυχεία & μεταλλεία, μεταποίηση, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες επεξεργασίας και παροχής νερού), τις κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων, όλα τα επίπεδα κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα παραγόμενα προϊόντα.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται από δείγμα 1.468 επιχειρήσεων. Τα ερευνώμενα προϊόντα ανέρχονται σε 349 και η μέτρησή τους γίνεται είτε σε φυσικές μονάδες παραγωγής ή σε αξία παραγωγής ή σε αξία πωλήσεων, ανάλογα με τις σχετικές προδιαγραφές για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,1% το μήνα Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές:


-Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 22,3%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 8,3%. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των κλάδων τροφίμων, κλωστοϋφαντουργικών υλών, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και μη μεταλλικών ορυκτών.

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 0,3%.

- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 3,5%.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 6%.

- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 5,3%.


- Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 7,7%.

- Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,1%.



ta nea