e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γερμανικό «ναι» στην... παράταση ζωής των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Παρά τις αντιρρήσεις των πολιτών


Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να παραταθεί η ζωή κατά 12 χρόνια -κατά μέσο όρο- των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της χώρας ξεπέρασαν την Παρασκευή και το τελευταίο νομοθετικό εμπόδιο, μετά από συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη φορολόγησή τους.Παρά τις δημοσκοπήσεις, που έδειχναν ότι η πλειοψηφία των Γερμανών πιστεύει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υιοθέτησε τις αλλαγές στη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο από τα 17 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας έπρεπε να κλείσει το 2022.


Η Άνω Βουλή υπερψήφισε ένα σχέδιο νόμου παρά τις αντιδράσεις από τα κρατίδια όπου κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.


Τα κρατίδια που κυβερνώνται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ συμφώνησαν με το νόμο, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μειωθούν τα έσοδά τους από τη φορολόγηση των πυρηνικών εργοστασίων.

Τώρα το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί από τον Γερμανό πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, ενώ και οι δικαστές του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας πρέπει να αποφανθούν αν επιθυμούν να αλλάξουν τη νομοθεσία.

Η Γερμανία σκοπεύει να επιβάλει φόρο για την πυρηνική ενέργεια στα τέσσερα μεγαλύτερα εργοστάσια, τα οποία θα σημειώσουν σημαντική αύξηση στα έσοδά τους χάρη στην παράταση ζωής που παίρνουν.

Αυτός ο ομοσπονδιακός φόρος θα αποφέρει 2,3 δισεκατομμύρια το χρόνο στα κρατικά ταμεία.


Τα κρατίδια, όμως, ήταν αντίθετα σε αυτή τη φορολογία, καθώς πιστεύουν ότι τα εργοστάσια θα χρησιμοποιήσουν αυτό τον ομοσπονδιακό φόρο για να ζητήσουν αντίστοιχες μειώσεις στη φορολόγηση των κερδών τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των κρατιδίων κατά 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τελικά, επετεύχθη συμφωνία όταν η καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο σχεδιάζει να αποζημιώσει τα κρατίδια για τυχόν μειώσεις που θα υπάρξουν στα έσοδά τους.


Σύμφωνα με τα ποσοστά παραγωγής ενέργειας που ίσχυαν μέχρι τώρα το τελευταίο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας θα έκλεινε περίπου το 2022.

Με το νέο νόμο που αναμένεται ότι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, τουλάχιστον ένα εργοστάσιο θα εξακολουθεί να λειτουργεί το 2036.
 
ta nea